Zašto je CNN uklonio priču o vezama člana Trampovog tima s Rusima?

Novinar "Buzzfeeda" je, obraćajući pažnju na propust CNN, istakao da uklanjanje materijala sa sajta bez ikakvog objašnjenja predstavlja ozbiljno kršenje novinarske etike
54 pregleda 3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2017. 19:30h

Američka televizija CNN uklonila je sa svog sajta priču o istrazi američkog Senata o vezama jednog od predstavnika prelaznog tima predsjednika SAD Donalda Trampa sa Ruskim fondom za direktne investicije, piše portal Buzzfeed.

Novinari Buzzfeed-a pitali su CNN za komentar, a sat vremena kasnije pojavila se poruka urednika sajta čiji je link predstavnik televizije poslao Bazfidu kao odgovor na njihov zahtjev. On nije odgovorio na pitanje zašto je priča uklonjena.

"Ova priča ne ispunjava uređivačke standarde CNN, pa smo je stoga uklonili. Linkovi na nju više ne rade. CNN se izvinjava gospodinu Skaramuciju", navodi se u napomeni.

Koji konkretno djelovi članka ne ispunjavaju uređivačke standarde urednik nije precizirao.

Antoni Skaramuci je jedan od predstavnika prelaznog Trampovog tima. U uklonjenom članku CNN, pozivajući se na neimenovani izvor u Kongresu, pisalo je da Odbor za obavještajne službe u Senatu sprovodi istragu o vezama Skaramucija sa ruskim Fondom. Konkretno, govori se o njegovom sastanku sa direktorom Fonda Kirilom Dmitrijevim "samo četiri dana prije inauguracije" Trampa, na kojem se navodno razgovaralo o ukidanju sankcija Rusiji, piše Buzzfeed.

Predstavnik Fonda je, komentarišući ovaj članak, obratio pažnju na niz "činjeničnih grešaka" u njemu, o kojima su, prema njegovim riječima, saopštili novinarima. Konkretno, u tekstu CNN se kaže da aktivnosti fonda nadgleda "Vnešekonombank". Zapravo, ruski Fond za direktne investicije je 2016. postao nezavisni suvereni fond čija aktivnost nema nikakve veze sa tom bankom.

Novinar "Buzzfeed-a" je, obraćajući pažnju na propust CNN, istakao da uklanjanje materijala sa sajta bez ikakvog objašnjenja predstavlja ozbiljno kršenje novinarske etike.

Bonus video: