"Denuklearizacija Korejskog poluostrva biće potpuna i nepovratna"

Američki državni sekretar Reks Tilerson u četvrtak je rekao da su Sjedinjene Države tokom susreta s kineskim diplomatima i odbrambenim zvaničnicima pozvale Peking da stvori veći ekonomski i politički pritisak na Sjevernu Koreju
0 komentar(a)
SAD, Kina, Foto: Reuters
SAD, Kina, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2017. 11:26h

Kina i Sjedinjene Države dogovorile su se da će denuklearizacija Korejskog poluostrva biti "potpuna, dokaziva i nepovratna", objavili su u subotu kineski državni mediji, izvještavajući o ovonedjeljnim razgovorima kineskih i američkih zvaničnika u Vašingtonu.

"Obje strane potvrđuju da su predane potpunoj, dokazivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", stoji u zajedničkom dokumentu koji je objavila kineska novinska agencija Xinhua.

Američki državni sekretar Reks Tilerson u četvrtak je rekao da su Sjedinjene Države tokom susreta s kineskim diplomatima i odbrambenim zvaničnicima pozvale Peking da stvori veći ekonomski i politički pritisak na Sjevernu Koreju. S Tilersonom i američkim ministrom odbrane Džimom Matisom susreli su se visoki kineski diplomata Jang Đieči i general Fang Fenghui.

U zajedničkom dokumentu naglašava se i potreba potpunog i strogog pridržavanja rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojima se poziva na dijalog i pregovore, što je već dugo vrijeme pristup Pekinga, prenosi Hina.

Dodaje se kako treba osnažiti i vojne razmjene i mehanizmi informisanja kako bi se izbjegli rizici "pogrešnih procjena" između američke i kineske vojske.

Kineski državni mediji razgovore zvaničnika dvaju zemalja, prve takve vrste pod administracijom Donalda Trampa, proglasili su napretkom dijaloga između Pekinga i Vašingtona. Kineski predsjednik Si Đinping sastao se s Trampom u aprilu na Floridi, a očekuje se da će njihov naredni susret biti idućeg mjeseca, tokom samita zemalja G20 u Hamburgu.

Tramp je tokom prošlonedjeljnih razgovora izjavio da kineski pokušaji smirivanja Pjongjanga nisu uspjeli, zbog čega je izazvao nove sumnje oko pristupa njegove administracije prema sjevernokorejskoj prijetnji.

Smrt američkog studenta Ota Varmbira koji je preminuo prošle sedmice nakon što je pušten poslije 17 mjeseci zatočeništva u Pjongjangu radi krađe propagandnog postera dodatno je zakomplikovala stav američkog predsjednika prema toj komunističkoj državi.

Kina, njen glavni trgovinski partner, optužuje se da nije u potpunosti uvela postojeće sankcije UN i da odbija uvesti strože mjere.

Vašington stoga razmatra "sekundarne sankcije" protiv kineskih banaka i kompanija koje i dalje sarađuju sa Sjevernom Korejom.

Bonus video: