SEKULARIZAM PRED IZLAZNIM VRATIMA

Turska izbacuje Darvinovu teoriju iz škola

Turski nastavnici tvrde da je Darvinova teorija isuviše kompleksna za tinejdžere i da bi trebalo da sačekaju do fakulteta kako bi mogli da se suoče sa takvim sekularnim naučnim diskursom
62 pregleda 5 komentar(a)
Čarls Darvin, Foto: Wikimedia Commons
Čarls Darvin, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 24.06.2017. 08:06h

Turska je spremna da iz programa srednjih škola izbaci Darvinovu teoriju evolucije "kako bi sačuvala lokalne i nacionalne vrijednosti", prenosi Tanjug.

Kako piše Raša tudej, Turska će time postati druga predominantno muslimanska zemlja koja je donijela takvu odluku, poslije Saudijske Arabije.

Turski nastavnici tvrde da je Darvinova teorija isuviše kompleksna za tinejdžere i da bi trebalo da sačekaju do fakulteta kako bi mogli da se suoče sa takvim sekularnim naučnim diskursom.

Odluka bi trebalo da stupi na snagu od 2019. godine.

"Izbacili smo kontroverzne predmete za učenike koji su u dobi u kojoj ne mogu da razumiju problematiku", rekao je funkcioner Ministarstva obrazovanja Alpasan Durmuš.

Prema njegovim riječima, izbacivanjem Darvinove teorije snagu će dobiti "lokalne i nacionalne vrijednosti turskog društva, a tu odluku je podržao i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Durmuš je dodao i da časovi religije i morala, koji će biti uvedeni kao obavezni, ne treba da budu u programu đaka prvog, petog i devetog razreda, ukoliko sami ne izaberu.

U komentarima na ovakvu odluku Ministarstva obrazovanja navodi se da je to posljedica želje vlasti da smanji uticaj sekularizma koji je uveo osnivač moderne turske države Kemal Ataturk.

Grupacija onih koji se protive Darvinovoj teoriji tvrdi da je ona "u totalnoj suprotnosti sa islamskim učenjima", dok se na drugoj strani govori o potpunom prihvatanju ili djelimičnom, uz nalaženje veza sa islamskim teorijama.