Sjeverna Koreja: Tramp je psihopata, može doći do katastrofe

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in izjavio je pred posjetu Bijeloj kući naredne nedjelje da se nada da će uspjeti da dovede Sjevernu Koreju za pregovarački sto, za kojim će se razgovarati o njenom nuklearnom programu do kraja godine i odbaciti bilo kakve razgovore o potencijalnom preventivnom udaru
66 pregleda 4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2017. 12:16h

Sjeverna Koreja nazvala je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa "psihopatom", javio je AP.

Sjevernokorejski dnevnik "Rodong Sinmun" naveo je u svom uvodniku da je američki predsjednik u "teškoj situaciji" kod kuće i dodao da on igra sa idejom o preventivnim napadima na Sjevernu Koreju kako bi skrenuo pažnju sa domaće političke krize.

"Južna Koreja mora da shvati da će praćenje psihopate Trampa samo dovesti do katastrofe", ocijenio je sjevernokorejski dnevnik.

Tramp je ranije kritikovao je režim Sjeverne Koreje, nazvavši ga brutalnim, nakon smrti 22-godišnjeg studenta Ota Vormbira, koji je pušten iz te zemlje u komi i preminuo u ponedjeljak.

"Loše stvari su se desile, ali je makar stigao kući, svojim roditeljima", rekao je ranije Tramp, prenio je AFP.

Vormbir (22), koji je prošle nedjelje pušten iz Sjeverne Koreje u komi umro je u ponedjeljak, saopštila je njegova porodica.

On je u Severnoj Koreji osuđen na 15 godina teškog rada zbog toga što je ukrao propagandni poster.

Vormbir je proveo više od 17 mjeseci u Sjevernoj Koreji, nakon čega je pušten iz zdravstvenih razloga.

Doktori su rekli da se vratio u SAD sa teškim moždanim povredama, ali nisu bili sigurni šta je bio njihov uzrok.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in izjavio je pred posjetu Bijeloj kući naredne nedjelje da se nada da će uspjeti da dovede Sjevernu Koreju za pregovarački sto, za kojim će se razgovarati o njenom nuklearnom programu do kraja godine i odbaciti bilo kakve razgovore o potencijalnom preventivnom udaru.

On je kazao da bi Sjeverna Koreja morala brzo da pusti građane Južne Koreje i Amerikance koji su uhapšeni u toj zemlji i da ima ogromnu odgovornost za smrt američkog studenta Ota Vormbira, koji je 17 mjeseci proveo u zatvoru u Pjongjangu.

"Dok se pouzdano ne utvrdi da li je Sjeverna Koreja ubila Vormbira, ja ću vjerovati da je potpuno jasno da oni imaju veliku odgovornost u procesu koji je doveo do njegove smrti", rekao je Mun za CBS, prenio je Rojters. Preostala tri državljanina SAD, poreklom iz Koreje i šest gradjana Južne Koreje i dalje se nalaze u zatvoru u Severnoj Koreji.

Bonus video: