Ekstremne vrućine širom svijeta prvog dana ljeta

Gotovo svaki treći čovjek na svijetu već je izložen potencijalno smrtonosnim toplotnim talasima i do kraja vijeka ta brojka će porasti na gotovo polovinu, upozorava novo istraživanje
53 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2017. 18:34h

Ekstremna vrućina koja je pogodila velike djelove sjeverne hemisfere podstakla je strah za usjeve u Kini, izazvala velike šumske požare u Portugalu i na ruskom Dalekom istoku, otkazivanje letova na jugozapadu SAD-a i čak rastopila beton na ulicama u Velikoj Britaniji, prenosi agencija Rojters.

Ljeto je zvanično počelo u šest sati i 24 minuta,a danas je obdanica najduža, a noć najkraća.

Meteorolozi su najavili rekordne temperature - u Parizu 37 stepeni Celzijusa, u Madridu 38, a u Londonu 34 sa mogućnošću olujnog nevremena.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je objavila da će ova godina biti "još jedna izuzetno topla godina" te da se toplotni talasi događaju neuobičajeno rano.

"Djelovi Evrope, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i SAD doživjeli su izuzetno visoke temperature u maju i junu, koje su probile niz rekorda", objavila je WMO.

Trend zabilježen u posljednja dva mjeseca pokazuje da su prosječne mjesečne temperature u svijetu bile među najvišima od početka bilježenja 1880. godine

Rojters podsjeća da je američka agencija za okeane i atmosferu (NOAA) objavila ranije da je u Evropi, SAD i sjeveroistočnoj Aziji, uključujući Istočnu Kinu, Japan i Južnu Koreju, od marta do maja vladalo neuobičajeno toplo vrijeme.

Kini, vodećem proizvođaču žitarica na svijetu, vruće i suvo vrijeme u glavnom pojasu za uzgoj kukuruza odložilo je sadnju i usporilo razvoj te kulture, posebno u pokrajini Liaoning, gdje je vlažnost tla najniža u posljednjih pet godina. Padavine u toj regiji u posljednjih mjesec dana 40 do 60 odsto su ispod sezonskog prosjeka.

"Suša koja je pogodila djelove sjeveroistočne Kine najgora je za ovo doba godine u posljednjih deset godina, u smislu širine pogođenog područja i dužine trajanja", rekao je Ma Venfeng, analitičar konsultantske kuće Beijing Orient Agribusiness.

Vrućine i sušno vrijeme glavni su uzrok šumskih požara u Portugalu i Sibiru, kao i u Irkutsku na ruskom Dalekom istoku, prenosi Novi list.

Na američkom jugozapadu, regionalne kompanije čiji avioni lete na nižim temperaturama otkazale su neke letove, a u Velikoj Britaniji, u jugoistočnom okrugu Sarej, zbog vrućine se otopio beton na ulici.

Institut za klimatske promjene Univerziteta u Mejnu objavio je da su temperature na sjevernoj hemisferi bile 0,44 stepeni Celzijusa iznad prosječnih, dok su obično 0,25 stepena iznad globalnog prosjeka.

Gotovo svaki treći čovjek na svijetu već je izložen potencijalno smrtonosnim toplotnim talasima i do kraja vijeka ta brojka će porasti na gotovo polovinu, upozorava novo istraživanje objavljeno početkom sedmice.

"Ljudi govore o budućnosti kad je riječ o klimatskim promjenama, ali ovim istraživanjem otkrili smo da se to već događa. Očigledno je da će biti još mnogo gore", rekao je Kamilo Mora, profesor geografije na Havajskom univerzitetu, vođa istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature Climate Change.

Galerija

Bonus video: