"Kofer sa 150.000 dolara - dokaz da je predsjednik Brazila primio mito"

Ukoliko se glavni tužilac Brazila saglasi sa preporukom federalne policije Kongres će odlučiti da li Vrhovni sud treba da sprovede istragu Temera. Vrhovni sud Brazila je jedini organ koji formalno može da istraži predsjednika
0 komentar(a)
Mišel Temer, Foto: Reuters
Mišel Temer, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2017. 08:10h

Brazilska federalna policija saopštila je da su pronađeni dokazi da je predsjednik te zemlje Mišel Temer primio mito, prenosi britanski "Gardijan".

Temer se nalazi pod istragom zbog svjedočenja bogatog biznismena Žoslija Batiste iz kompanije "JBS", a koja povezuje Temera i njegovog pomoćnika sa mitom.

Predsjednik Brazila negirao je sve optužbe i insistira na tome da se neće povući sa funkcije.

Ukoliko se glavni tužilac Brazila saglasi sa preporukom federalne policije Kongres će odlučiti da li Vrhovni sud treba da sprovede istragu Temera. Vrhovni sud Brazila je jedini organ koji formalno može da istraži predsjednika.

Potrebna je dvotrećinska većina kako bi istraga bila pokrenuta, a u tom slučaju Temer će biti suspendovan sa funkcije.

Iz policije navode da su pronašli dovoljno dokaza za "pasivnu korupciju" Temera, tj da je njegov pomoćnik Roča Lures direktno primio mito u njegovo ime. U prethodno objavljenom snimku vidi se se Lures kako nosi kofer u kojem je bilo 150.000 dolara (Oko 134.000 eura) od JBS za predsjednika.

Temer je pod istragom za tri navodna zločina – korupciju, opstrukciju pravde i da je član kriminalne organizacije.

Temer, čija podrška opada iz dana u dan, trenutno se nalazi u Rusiji na jednom od rijetkih putovanja van zemlje od kako je prije godinu dana preuzeo funkciju od Dilme Rusef.

Očekuje se da će u srijedu održati konferenciju za medije sa ruskim predsjednikom Putinom.

Bonus video: