Jugozapad SAD pogodile su velike vrućine

Zbog vrućina kompanija Amerikan erlajns otkazala je oko 40 letova sa aerodroma u Feniksu i navela da će putnicima omogućiti zamjenu ili vraćanje karata bez taksi
2 komentar(a)
Sunce, vrućina, Foto: Shutterstock
Sunce, vrućina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2017. 17:28h

Dan pred zvaničan početak ljeta, jugozapad SAD pogodile su velike vrućine, a temperatura u pojedinim gradovima dostigla je i 48 stepeni Celzijusa.

Najgore je u Feniksu, gdje je zabilježena temperatura 48 stepeni, a ništa manje nije u Las Vegasu gdje je zabilježeno 47 stepeni, prenosi AP.

Visoke temperature zabilježene u Arizoni, Nevadi i Kaliforniji.

Zbog vrućina, u Los Anđelesu su otvoreni centri za rashlađivanje gdje stanovnici, koji nemaju klima uređaje, mogu da se rashlade do 22 sata.

Zbog vrućina kompanija Amerikan erlajns otkazala je oko 40 letova sa aerodroma u Feniksu i navela da će putnicima omogućiti zamjenu ili vraćanje karata bez taksi.

Portparol te kompanije objasnio je da manji regionalni avioni ne mogu da lete kada su temperature 48 stepeni, što je odredio proizvođač aviona Bombardier.

Veći avioni, koje proizvode Boing ili Erbas imaju veći dozvoljeni nivo temperature, ali kompanije moraju da prate stanje aviona tokom leta.

Istovremeno i ljekari su upozorili građane da budu oprezni na betonu, igralištima i unutrašnjosti automobila.

Bonus video: