Senat SAD odobrio nove sankcije Rusiji: "Začarani krug, na potezu je Tramp"

Poslanici Senata preduzeli su mjere protiv Rusije u odsustvu energične reakcije predsjednika Donalda Trampa, navodi AP i podsjeća da Tramp nastoji da poboljša odnose sa Moskvom i odbacuje tvrdnje da je rusko hakovanje mejlova Demokrata imalo uticaja na izbore
1 komentar(a)
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2017. 06:37h

Američki Senat velikom većinom odobrio je novi paket sankcija kako bi kaznio Rusiju za miješanje u američke izbore 2016, javlja AP.

Odgovor Rusije: Na potezu Tramp.

Za usvajanje sankcija glasalo je 97 članova Senata, a samo dvoje je bilo protiv.

Poslanici Senata preduzeli su mjere protiv Rusije u odsustvu energične reakcije predsjednika Donalda Trampa, navodi AP i podsjeća da Tramp nastoji da poboljša odnose sa Moskvom i odbacuje tvrdnje da je rusko hakovanje mejlova Demokrata imalo uticaja na izbore.

S druge strane, odgovor stiže iz Rusije, odakle je saopšteno da će zvanična Moskva odgovoriti na proširivanje sankcija.

Stav Senata SAD o sankcijama Rusiji ne odgovara ni situaciji u svijetu ni situaciji u bilateralnim odnosima, rekao je šef Međunarodnog komiteta Savjeta Federacije Konstantin Kosačov, prenosi Sputnjik.

"Potrebno je sačekati konačnu odluku Kongresa i vidjeti kakva će biti reakcija predsjednika SAD Donalda Trampa. Ako zakon bude usvojen, u svakom slučaju, nećemo to ostaviti bez odgovora", rekao je.

"Očigledan je začarani krug, kada prethodni korak koji nije dao "traženi" rezultat diktira neophodnost sljedećeg, oštrijeg, ali ne i efikasnijeg", naveo je Kosačov.

Ruski senator smatra da nema nade da će Predstavnički dom Kongresa SAD donijeti drugačiju odluku, ali da treba sačekati i vidjeti šta će učiniti američki predsjednik Donald Tramp - "da li će u ovoj situaciji sačuvati sposobnost da djeluje samostalno i da se ne potčinjava instinktima samoočuvanja na vlasti".

Kosačov je naglasio da je odluka Senata žalosna činjenica, jer potvrđuje da većina američkih senatora nije sposobna da se zaustavi, da analizira svoja dejstva i da se vrati usvajanju odluka koje su u skladu sa situacijom.

"Na to upućuje okolnost da su nove sankcije Rusiji "vagon" koji je prikačen, kako se kaže u svim parlamentima na svetu, za drugi nacrt zakona (protiv Irana)", naveo je Kosačov, prenosi Sputnjik.

Bonus video: