PUŠTANJE AMERIČKOG STUDENTA NEMA VEZE SA DOLASKOM NBA ZVIJEZDE

Rodman neuobičajno suzdržan prilikom posjete Sjevernoj Koreji

SAD i Sjeverna Koreja ističu da posjeta bivše zvjezde američke košarkaške lige NBA Sjevernoj Koreji nema nikakve veze s puštanjem iz zatvora jednog američkog studenta
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2017. 07:33h

Bivši američki košarkaš Denis Rodman do sada je tokom posjete Sjevernoj Koreji bio neuobičajeno suzdržan, a kako je najavljeno, danas ići na kuglanje i posjetiti zoološki vrt.

Za sada nije poznato da li će se Rodman sastati sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom, sa kojim je razgovarao tokom prethodnih poseta toj azijskoj zemlji, mada se takav sastanak uglavnom ne najavljuje.

Rodman je danas razgovarao sa ženskim košarkaškim timom u jednoj teretani i posjetio mjesto rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga.

Najavljeno je i da će se bivši košarkaš sastati sa ministrom sporta.

SAD i Sjeverna Koreja ističu da posjeta bivše zvjezde američke košarkaške lige NBA Sjevernoj Koreji nema nikakve veze s puštanjem iz zatvora jednog američkog studenta.

Oto Varmbir koji je izdržavao kaznu od 15 godina zatvora, uz prinudni rad, zbog antidržavne aktivnosti, oslobođen je i odveden iz Sjeverne Koreje u utorak, kada je Rodman stigao u tu izolovanu zemlju.

Rodman je u više navrata posjetio Sjevernu Koreju, gdje je 2014. godine organizovao gala košarkašku utakmicu kako bi obilježio rođendan lidera te zemlje.

SAD: Rodman nema veze sa oslobađanjem studenta

Stejt department saopštio da posjeta američkog košarkaša Denisa Rodmana Sjevernoj Koreji nema veze sa oslobađanjem američkog studenta Ota Vormbira iz Pjongjanga.

Denis Rodman nema nikakve veze sa oslobađanjem Vormbira", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Ona je dodala da su SAD zahvalne za njegovo oslobađanje iz zatvora u Pjongjangu, ali da je prerano da se govori o dijalogu između SAD i Sjeverne Koreje.

Vormbir, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnog djelovanja protiv Severne Koreje, oslobođen je i evakuisan iz Severne Koreje danas kada je u tu zemlju stigao i Rodman.

Nauert nije željela da iznese detalje u vezi sa Vormbirovim oslobađanjem niti sa njegovim zdravstvenim stanjem, mada njegovi roditelji tvrde da je on u komi.

Rodman je ranije danas rekao da odlaskom u Sjevernu Koreju, prvi put otkad je Donald Tramp postavljen za predsjednika SAD, pokušava da otvori vrata svim Amerikancima u toj zemlji.

Ovo je njegova peta posjeta Pjongjangu i tamošnjem kontroverznom predsjedniku Kimu Džong-Unu, za koga je rekao da mu je prijatelj, a svaki put je dočekan crvenim tepihom.

Galerija

Preporučujemo za Vas