Portorikanci glasali da postanu 51. država SAD

Referendum se poklopio sa stogodišnjicom davanja državljanstva SAD Portorikancima, ali oni nemaju mogućnost glasanja na predsjedničkim izborima u SAD i imaju samo jednog predstavnika u Predstavničkom domu Kongresa sa ograničenim pravom glasa
152 pregleda 0 komentar(a)
Portoriko referendum, Foto: Reuters
Portoriko referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2017. 06:44h

Građani Portorika su u neobavezujućem referendumu u nedjelju glasali da Portoriko koji je sada autonomna teritorija, postane 51. savezna država SAD, ali je legitimnost glasanja dovedena u pitanje malom izlaznošću.

Guverner Portorika, Rikardo Roselo je obećao da će formirati komisiju koja će imenovati dva senatora i pet predstavnika koji će od Kongresa SAD tražiti status države. Kongres mora da odobri bilo kakvu promjenu statusa Portorika.

"SAD će morati da poštuju volju naroda", rekao je Roselo.

Međutim, eksperti tvrde da je malo vjerovatno da će Kongres koji je pod kontrolom republikanaca, priznati i prihvatiti rezultate referenduma jer je Portoriko naklonjeniji demokratama.

Da Portoriko postane 51. država SAD glasalo je oko pola miliona ljudi, nešto manje od 8.000 se izjasnilo za nezavisnost od SAD, a oko 7.000 za zadržavanje sadašnjeg statusa. Odazvalo se samo 23 odsto birača, što je najmanje na svim izborima u Portoriku još od 1967, prenio je Asošiejted pres.

Glavna opoziciona partija je svoje pristalice pozvala na bojkot referenduma.

Referendum se poklopio sa stogodišnjicom davanja državljanstva SAD Portorikancima, ali oni nemaju mogućnost glasanja na predsjedničkim izborima u SAD i imaju samo jednog predstavnika u Predstavničkom domu Kongresa sa ograničenim pravom glasa.

Bonus video: