Sešons pristao da svjedoči pred Senatom

Sešons je u pismu senatoru Ričardu Šelbiju naveo da će svjedočiti o temama koje je pokrenuo bivši šef Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi
1 komentar(a)
Džef Sešons, Foto: Reuters
Džef Sešons, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2017. 08:32h

Američki ministar pravde Džef Sešons pojaviće se u utorak pred Odborom za obavještajne poslove američkog Senata u okviru istrage o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD.

Sešons je u pismu senatoru Ričardu Šelbiju naveo da će svjedočiti o temama koje je pokrenuo bivši šef Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi.

"Važno je da imam priliku da odgovaram na ova pitanja u odgovarajućem forumu", rekao je on.

Američki zvaničnik sastao se dva puta s ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom tokom predsjedničke kampanje Donalda Trampa. On se u martu izuzeo iz istrage o navodnom ruskom uticaju u američke predsjedničke izbore.

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je "100 posto" spreman da svjedoči pod zakletvom o razgovorima s bivšim direktorom FBI Džejmsom Komijem, optuživši ga da je lagao govoreći u Senatu.

Komi je rekao u četvrtak u američkom Senatu da ga je Tramp smijenio kako bi uticao na istragu mešanja Rusije u predsjedničke izbore u SAD i povezanosti Trampovog izbornog štaba s ruskim vlastima.

On je izjavio da je Trampova administracija "naprosto" širila "laži" i "oklevetala" njega i FBI-aj.

Tramp je kazao da ništa u Komijevom svjedočenju nije ukazalo na dogovor sa Rusijom ili, kako je naveo, ometanje pravde.

Američki predsjednik je negirao da je bilo kada zatražio "lojalnost" od Komija, što je u suprotnosti s tvrdnjama Komija pod zakletvom o detaljima privatne večere koju su imali u Bijeloj kući.

Bivši šef FBI-ja kazao je da je svoje bilješke o privatnim sastancima s Trampom ranije objavio novinar kojem ih je on dostavio preko svog bliskog prijatelja.

Bonus video: