PRVI INTERVJU OD IZLASKA IZ ZATVORA

Čelsi Mening: Pravda je zadovoljena

Čelsi Mening je rekla da se nadala da će informacije Vikiliksa izazvati javnu raspravu i da neće ugroziti nacionalnu bezbjednost SAD
1 komentar(a)
Čelsi Mening, Foto: Twitter.com
Čelsi Mening, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 09.06.2017. 17:25h

Transrodni američki vojnik Čelsi Mening, koja je oslobođena poslije sedam godina zatvora zbog odavanja povjerljivih informacija Vikiliksu, izjavila je danas da je pravda zadovoljena. "Prihvatila sam svoju odgovornost. Niko me nije naveo da uradim to što sam uradila. To je bio moj izbor", rekla je ona za američku televizijsku mrežu ABC u prvom intervjuu od kada je na slobodi. Čelsi Mening je rekla da se nadala da će informacije Vikiliksa izazvati javnu raspravu i da neće ugroziti nacionalnu bezbjednost SAD. Oslobođena je 17. maja na osnovu odluke bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame, koji ju je pomilovao u posljednjim danima svog mandata.

Ona je odslužila gotovo sedam godina kazne tokom kojih je dva puta pokušala samoubistvo. Osuđena je u avgustu 2013. godine na 35 godina zatvora zbog odavanja više od 700.000 tajnih vladinih i vojnih dokumenata sajtu Vikiliks 2010. godine, što je bilo najveće curenje tajnih materijala u američkoj istoriji. U trenutku izvršenja krivičnih djela Čelsi je bila muškarac i zvala se Bredli Mening, a u zatvoru je na njen zahtjev bila podvrgnuta hormonskoj terapiji i operaciji promjene pola. "Sada se osjećam dobro jer je pravda zadovoljena", rekla je ona.

Preporučujemo za Vas