"Sešns se povukao iz istrage o Rusiji zbog Trampove predizborne kampanje"

Saopštenje je izdato nekoliko sati poslije svjedočenja bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija o navodnim pritiscima predsjednika SAD Donalda Trampa u istrazi o navodnoj povezanosti njegovog izbornog štaba s Moskvom.
0 komentar(a)
Džef Sešns, Foto: Reuters
Džef Sešns, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2017. 07:47h

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da se ministar pravde Džef Sešns povukao iz istrage o mIJešanju Rusije u predsJedničke izbore u SAD isključivo zbog svoje uključenosti u predizbornu kampanju predsJednika Donalda Trampa.

"Iz tog razloga i isključivo iz tog razloga" ministar pravde je odbio 2. marta da učestvuje u istrazi koju je Federalni istražni biro (FBI) vodio vezano za miješanje Rusije, navodi se u saopštenju portparola ministarsva pravde Ijana Prajora.

Saopštenje je izdato kasno sinoć nekoliko sati poslije jučerašnjeg svjedočenja bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija o navodnim pritiscima predsjednika SAD Donalda Trampa u istrazi o navodnoj povezanosti njegovog izbornog štaba s Moskvom.

Portparol nije govorio o kontaktima koje je Sešns imao sa ambasadorom Rusije u Vašingtonu Sergejom Kisljakom.

Ministarstvo pravde nije direktno odgovorilo na Komijevu izjavu da je bio "svjestan činjenice" da bi dalje mešanje Sešnsa u istrazi o Rusiji bilo problematično.

Ne objašnjava se ni zbog čega je Komi rekao da o tome ne može da govori javno.

Komi je sinoć naveo da je Tramp od njega direktno tražio da "ukloni sjenku" koju na njegov predsjednički mandat baca istraga o navodnoj ruskoj umiješanosti u američke izbore, odnosno da javno objavi da Tramp nije predmet te istrage.

On je rekao da je to odbio da učini iz više razloga, a najviše zbog toga što bi imao obavezu da informiše javnost u slučaju da se situacija promijeni, odnosno ako bi Tramp postao predmet istrage.

Sešns, koji je predložio smjenu Komija, povukao se iz istrage u martu pošto je otkriveno da je dva puta razgovarao s ruskim ambasadorom u SAD tokom prošlogodišnje predizborne kampanje.

Bonus video: