Japanski parlament izglasao zakon: Caru Akihitu dozvoljeno da abdicira

Prestolonasljednik Naruhito, najstariji sin Akihita, prvi je u nasljednom redu za Tron hrizanteme
0 komentar(a)
Japanski car, Akihito, Foto: Reuters
Japanski car, Akihito, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2017. 06:29h

Japanski parlament izglasao je danas novi zakon kojim se dozvoljava japanskom caru Akihitu, starom 83 godine, da abdicira u korist svog starijeg sina.

Time se otvara put za prvu abdikaciju japanskog imperatora u više od 200 godina.

Osamdesetrogodišnji Akihito je iznenadio sve u avgustu prošle godine kada je u govoru koji je prenosila televizija izrazio strahovanja da zbog starosti nije sposoban da ispuni brojne zadatke vezane za njegov rang "simbola nacije i jedinstva naroda".

Zakon se odnosi samo na cara Akihita i on treba da prepusti prijesto svom starijem sinu princu Naruhitu, na dan kada to bude određeno ukazom, u roku od tri godine od stupanja zakona na snagu. Tekst koji je podnijela vlada konzervativnog premijera Šinza Abea izglasan je prije nedjelju dana u donjem domu Parlamenta i danas je definitivno usvojen u gornjem domu, Senatu.

Prestolonasljednik Naruhito, najstariji sin Akihita, prvi je u nasljednom redu za Tron hrizanteme.

Ako sve prođe po planu, prema japanskoj štampi, car bi mogao da odstupi krajem 2018. i da prepusti prijesto prestolonasljedniku početkom 2019. godne, poslije tri decenije vladavine nazvane Heisej ili "završetak mira".

U zemlji nije bio predviđen nikakav mehanizam da dozvoli abdiciranje cara i prema preporukama ad hok komisije koju je formirao premijer Abe vlada je odlučila da predloži poseban zakon.

Poslije abdiciranja car postaje car u penziji.

Bonus video: