"PITAO ME I DA LI ŽELIM DA OSTANEM DIREKTOR FBI"

Komi: Tramp tražio da obustavim istragu protiv Flina i rekao da očekuje lojalnost

0 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Reuters
Džejms Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2017. 19:32h

Bivši direktor FBI Džejms Komi izjavio je danas da je američki predsjednik Donald Tramp zatražio od njega da obustavi istragu o bivšem savjetniku za nacionalnu bezbejdnost Majklu Flinu.

Komi će sjutra svedočiti lično pred Odborom Senata o obavešjanim poslovima, pred kojim će se prisetiti večere na kojoj je bio sa Trampom 27. januara, nedelju dana nakon što je on preuzeo dužnost šefa države, stoji u saopštenju.

U saopštenju postavljenom na vebsajtu Senatskog panela, Komi je naveo da mu je Tramp rekao da mu je potrebna lojalnost i da očekuje lojalnost, prenio je Rojters.

Komi je izjavio da ga je tokom jedne večere Tramp pitao da li želi da ostane direktor FBI i da se zabrinuo da američki predsjednik pokušava da stvori "neku vrstu patronatskog odnosa".

Komi je u saopštenju dodao da ga je to veoma zabrinulo, s obzirom da FBI ima tradicionalno nezavisan status u izvršnoj vlasti.

Bivši savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin predaće Odboru za obavještajne poslove Senata dokumenta u vezi sa istragom o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

Agencija AP je krajem maja navela da je Flinov pristanak na saradnju prvi znak da su on i odbor Senata našli zajednički jezik.

Prethodne nedjelje, lideri republikanaca i demokrata u Odboru za obavještajne poslove Senata SAD saopštili su da su razočarani što je Flin odbio njihov zahtjev za intervju, kao i da se povinuje sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumenta u vezi sa istragom.

Tada je istaknuti demokrata u Odboru za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma američkog Kongresa Elijah Kamings rekao da dokumenta koje je on pogledao ukazuju da je Flin lagao savezne istražitelje za bezbjednosnu proveru o izvoru isplata koje je, kako tvrdi, dobijao od televizijske mreže koju finansira ruska država.

Flin je u sredinom maja obavijestio Odbor za obavještajna pitanja da se neće povinovati sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumenta i da će se pozvati na peti amandman američkog ustava.

Tramp je 10. maja donio šokantnu odluku da smijeni Komija.

Preporučujemo za Vas