Ko je Kristofer Vrej, čovjek kojeg je Tramp izabrao za novog direktora FBI?

Rojters navodi da je, uprkos tome, neimenovani bivši zvaničnik FBI doveo u pitanje Vrejovo iskustvo u rukovođenju budući da on sada treba da vodi agenciju sa 35.000 zaposlenih, a u Ministarstvu pravde je bio samo na čelu malog odjeljenja
0 komentar(a)
Kristofer Vrej, Foto: Reuters
Kristofer Vrej, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2017. 18:32h

Nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp na "Tviteru" saopštio da će bivšeg zvaničnika američkog Ministarstva pravde imenovati za novog direktora Federalnog istražđnog biroa (FBI), nazivajući ga "čovjekom besprekornih kvalifikacija", svjetske agencije pozabavile su se biografijom Kristofera Vreja na čiji račun su već stigle prve kritike, iako još uvek nije zvanično ni preuzeo dužnost.

Tramp je ranije danas na svom Tviter nalogu objavio da će za novog direktora FBI nominovati Vreja.

Navodi se da je Vrej u Ministarstvu pravde pod nekadašnjim republikanskim predsjednikom Džordžom Bušom mlađim od 2003. do 2005. bio zamjenik državnog tužioca i nalazio se na čelu Odjeljenja za borbu protiv kriminala. Tu se bavio korporativnim skandalima u vezi sa prevarama i nadgledao istragu u vezi sa slučajem energetskog giganta "Enrona".

AFP navodi da je Vrej prethodno tokom terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine bio zadužen za koordinaciju odgovora ministarstva na te napade.

Rojters navodi da je, uprkos tome, neimenovani bivši zvaničnik FBI doveo u pitanje Vrejovo iskustvo u rukovođenju budući da on sada treba da vodi agenciju sa 35.000 zaposlenih, a u Ministarstvu pravde je bio samo na čelu malog odjeljenja.

Blumberg navodi da će Vrej u FBI naslijediti Džejmsa Komija, koga je šef Bijele kuće otpustio prošlog mjeseca usljed sve intenzivnije istrage o vezama Trampove kampanje za predsjedničke izbore sa Rusijom.

Podsjeća se da je Tramp imenovanje Vreja objavio dan uoči Komijevog svjedočenja u američkom Senatu gdje će govoriti o odnosu sa aktuelnim američkim predsjednikom.

Poslije karijere u Bušovoj administraciji, Rej je postao partner u međunarodnoj advokatskoj firmi "King end Spalding" i zastupao je guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, koji je u ranim fazama prošlogodišnje predizborne kampanje u SAD izrazio podršku Trampu.

Vrej ima 50 godina, diplomac je Univerziteta Jejl na kojem je 1992. završio studije prava, oženjen je i ima dvoje djece.

Bonus video: