Tramp se založio za jedinstvo zemalja u Persijskom zalivu

Bijela kuća je saopštila da su Tramp i Salman takođe razgovarali o tome kako da spriječe finansiranje terorističkih organizacija i eliminišu "promovisanje ekstremizma" u bilo kojoj zemlji
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2017. 07:25h

Američki predsjednik Donald Tramp založio se za jedinstvo zemalja članica Savjeta za saradnju u zalivu (GCC) u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom, saopštila je Bijela kuća.

U sinoćnjem saopštenju se navodi da je Tramp rekao Salmanu da je jedinstvo u Persijskom zalivu "kritično za uspješnu borbu protiv terorizma i za promovisanje regionalne stabilnosti".

Kako navodi agencija AP, ovo je promjena tona američkog predsjednika koji je juče podržao Saudijsku Arabiju i druge bliskoistočne zemlje protiv Katara u nizu Tviter poruka u kojima je izgledalo kao da odobrava optužbu da Katar finansira terorističke grupe.

On je u jučerašnjim porukama ocijenio da sankcije koje su bliskoistočne zemlje uvele Kataru mogle da predstavljaju "početak kraja strahota terorizma".

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su u ponedjeljak diplomatske veze s Katarom zbog navodne podrške terorističkim grupama u regionu.

Bijela kuća je saopštila da su Tramp i Salman takođe razgovarali o tome kako da spriječe finansiranje terorističkih organizacija i eliminišu "promovisanje ekstremizma" u bilo kojoj zemlji.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je juče da je malo vjerovatno da će SAD imati veliku ulogu u rješavanju sukoba između bliskoistočnih zemalja i naveo da SAD vjeruju da je najefikasnije da zemlje iz regiona riješe sukob između sebe. On je ukazao na to da su Kuvajt i Turska ponudile da posreduju.

Diplomatskim mjerama protiv Katara juče su se pridružili Jemen i Maldivi koji su takođe saopštili da će povući diplomate iz Katara i protjerati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Bonus video: