Kina osudila američke kritike o Južnom kineskom moru

SAD ne priznaju kineski suverenitet nad tim područjem i protive se gradnjii veštačkih ostrva u tim strateškim vodama
2 komentar(a)
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 11:13h

Kineske vlasti danas su ocijenile kao "neodgovorne" nedavne kritike američkog ministra odbrane Džona Matisa o kineskoj "militarizaciji" ostrva u Južnokineskom moru i zbog navodnog nepoštovanja međunarodnog prava.

Matis je u subotu u Singapuru kritikovao navodne kineske teritorijalne pretenzije i dodao da Kina "omalažova međunarodno pravo militarizacijom ostrva".

Peking smatra da je cijelo Južno kinesko more dio kineske teritorije, ali djelove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

Kina je od 2013. ubrzala stvaranje veštačkih ostrva na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za bombardere i borbene avione.

SAD ne priznaju kineski suverenitet nad tim područjem i protive se gradnjii veštačkih ostrva u tim strateškim vodama.

Kinesko Ministarstvo inostranih poslova ocijenilo je da je Matisova izjava "neodgovorna" i dodalo da pojedine strane i zemlje regiona imaju "pogrešna zapažanja motivisana skrivenim motivima".

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je presudu po kojoj Kina nema osnova za teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, ali je Peking odbacio presudu, navodeći da taj sud nije nadležan da rješava to pitanje.

Slične kritike na račun Kine danas je uputio i šef američke diplomatije Reks Tilerson, koji je naveo da ta zemlja ne može da izbegne svoje međunarodne obaveze.

Bonus video: