INTERNET LIDERI UJEDINJENI U BORBI

Gugl, Tviter i Fejsbuk: Unaprjeđujemo tehnologiju protiv terorizma

Londonska policija nije saopštila kakvu su ulogu imale, ako su uopšte imale, društvene mreže ili informacije sa interneta u subotnjem napadu
1 komentar(a)
ISIS online, Foto: Shutterstock
ISIS online, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2019. 05:28h

Kompanije Gugl i Tviter saopštile su da rade na poboljšanju tehnologije identifikovanja i uklanjanja neprimjerene sadržine sa društvenih mreža, uključujući objave koje su vezane za terorizam. Iz Fejsbuka poručuju da namjeravaju da svoju platformu učine "neprijateljskim okruženjem" za teroriste, prenosi Tanjug.

Te IT kompanije su se oglasile nakon što su u subotu u Londonu izvedeni najnoviji teroristički napadi, a britanska premijerka Tereza Mej optužila društvene mreže da saučestvuju u terorističkim napadima tako što ekstremističkim stavovima pružaju "bezbjedan prostor koji im je potreban za širenje", prenosi AP.

Nik Pikls, šef službe za javnu politiku u Tviteru rekao je da ta kompanija nastavlja da širi upotrebu tehnologije u okviru sistematskog pristupa uklanjanju sadržaja tog tipa.

Gugl je saopštio da je posvećen radu u partnerstvu sa vladom i nevladinom organizacijama u odgovoru na ove izazovne i složene probleme, te da dijeli vladinu posvećnost obezbjeđivanju da se "glas terorista ne čuje na internetu".

"Koristeći kombinaciju tehnologije i ljudske analize, intenzivno radimo na uklanjanju terorističke sadržine sa naše platforme čim saznamo. Ako saznamo za hitan slučaj koji prijeti da naškodi nečijoj bezbjednosti, obavještavamo policiju o tome", naglasio je Sajmon Milner, direktor za politiku u kompaniji Fejsbuk, prenosi Rojters.

Londonska policija nije saopštila kakvu su ulogu imale, ako su uopšte imale, društvene mreže ili informacije sa interneta u subotnjem napadu, napominje AP.

Mediji su objavili da je, nekoliko sati uoči terorističkih napada u Londonu, Islamska država navodno koristila aplikaciju Telegram za razmjenu poruka da bi pozvala na napade.

Britanski mediji prenose da su navodno razmjenjivane poruke u kojima se tražilo "ubijanje krstaških civila, gaženjem vozilima".