Unesko: Korali Velikog koralnog grebena odumiru, Vlada Australije da unaprijedi kvalitet morske vode

Unesko je naveo u nacrtu izvještaja Komitetu za zaštitu svjetske kulturne baštine da "klimatske promjene ostaju najznačajnija prijetnja budućnosti koralnog prostranstva od 2.300 kilometara"
88 pregleda 0 komentar(a)
Veliki koralni greben, Foto: Shutterstock
Veliki koralni greben, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2017. 11:04h

Organizacija Ujedinjenih nacija (UN) za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) izrazila je danas "ozbiljnu zabrinutost" zbog odumiranja korala Velikog koralnog grebena i pozvala Vladu Australije da unaprijedi kvalitet morske vode u tom regionu.

Unesko je naveo u nacrtu izvještaja Komitetu za zaštitu svjetske kulturne baštine da "klimatske promjene ostaju najznačajnija prijetnja budućnosti koralnog prostranstva od 2.300 kilometara".

"Preporučeno je da taj komitet izrazi ozbiljnu zabrinutost zbog "izbjeljivanja" korala i odumiranja do kojeg je došlo tokom prethodna dva ljeta na južnoj hemisferi", piše u izvještaju.

Unesko je takođe kritikovao Australiju, navodeći da je "napredak ka postizanju dobrog kvaliteta vode bio spor".

Istraživanje o odumiranju korala objavljeno u naučnom časopisu "Nature" pokazalo je da je 91 odsto koralnog grebena "izblijedilo" barem jednom tokom tri perioda bijeljenja korala u posljednje dvije decenije, a da se najveće propadanje dogodilo 2016.

Australijske vlasti saopštile su u maju da je čak polovina od 344.000 kilometara korala možda propalo u procesu odumiranja korala zbog čega greben gubi boju.

"Ključno je za koralne grebene širom svijeta, uključujući Veliki koralni greben, da međunarodni napori u cilju smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte budu efikasni", navedeno je u zajedničkom saopštenju australijske ministarke spoljnih poslova Džuli Bišop i ministra za zaštitu životne sredine Džoša Frajdenberga.

U aprilu je objavljeno istraživanje naučnika koje je pokazalo da su u višegodišnjem propadanju korala zbog povećanja temperature i kisjelosti morske vode, oštećene dvije trećine australijskog Velikog koralnog grebena.