Salami: Izraelci neće imati gdje da bježe, sem u more; Liberman: Spremni smo na svaki scenario

"Prst je na obaraču i rakete su spremne u svakom trenutku u kome neprijatelj izvodi nešto protiv nas i mi ćemo ih ispaliti", rekao je brigadni general Salami u Teheranu prije tradicionalne molitve muslimana petkom u podne
84 pregleda 22 komentar(a)
Iran, Izrael, Foto: Shutterstock
Iran, Izrael, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2018. 22:26h

Visoki komandant Iranske revolucionarne garde Hosein Salami ocijenio je juče da Izraelci "neće imati gdje da bježe, sem u more", u slučaju udara Irana, prenijeli su izraelski mediji.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman upozorio je protiv takvog pokušaja, rekavši da Izrael nikada nije bio spremniji za opšti oružani sukob.

"Prst je na obaraču i rakete su spremne u svakom trenutku u kome neprijatelj izvodi nešto protiv nas i mi ćemo ih ispaliti", rekao je brigadni general Salami u Teheranu prije tradicionalne molitve muslimana petkom u podne.

On je dodao da Iran vrlo dobro poznaje Izrael, za koji je rekao da je vrlo ranjiv zbog uske teritorije, i da je opkoljen sa svih strana, misleći na Siriju i Liban na sjeveru i Sredozemno more na Zapadu.

"Nemojte se pouzdati u vaše vojne baze jer su one na dometu i mi ih možemo napasti da ih spriječimo", rekao je iranski oficir ocijenivši da je otpor Izraelu mnogo jači nego ranije i da ne bi trebalo da svoje nade polaže u SAD i Veliku Britaniju jer će nestati prije nego što saveznici stignu da mu pomognu.

Liberman je tokom posjete jugu Izraela blizu pojasa Gaze odgovorio na te prijetnje, rekavši da ne bi trebalo iskušavati izraelsku vojsku, ni državu Izrael.

"Spremni smo na svaki scenario. Nikada nije bilo takve spremnosti i volje i u vojsci i među narodom Izraela", rekao je on.

Najnovija napetost između te dvije neprijateljske zemlje izbila je nakon udara iz vazduha na sirijsku vojnu bazu 9. aprila u kome je poginulo 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca.

Iran, Sirija i Rusija su za taj napad optužili Izrael, a ta zemlja to nije priznala. Napadnut je navodno unaprijeđeni iranski sistem protivvazdušne odbrane koji je nedavno instaliran.

Preporučujemo za Vas