Abe zaprijetio: Konkretna akcija protiv Sjeverne Koreje zajedno sa SAD

Raketa, vjerovatno tipa skad, "preletjela je 450 kilometara prije nego što je pala u more", navodi se u saopštenju južnokorejskog generalštaba
5 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2017. 09:35h

Japanski premijer Šinzo Abe je kazao da će se pridružiti SAD u sprovođenju konkretnih akcija protiv Sjeverne Koreje nakon posljednjeg balističkog testa.

"Nećemo tolerisati stalne provokacije Pjongjanga, koji ignoriše upozorenja međunarodne zajednice. Na G7 samitu smo se složili da je problem Sjeverne Koreje glavni prioritet međunarodne zajednice. Da bi ih odvratili od ovoga što rade, preuzećemo konkretne akcije zajedno sa SAD", kazao je Abe.

Tema razgovora savjetnika kineskog Ministarstva spoljnih poslova Janga Djičija koji će danas posjetiti Japan sa domaćinima biće jSeverna Koreja, rekli su japanski zvaničnici. Najnoviji sjevernokorejski raketni test nema toliko veze sa usavršavanjem tehnologije koliko sa pokazivanjem da Sjeverna Koreja može kad god želi da napadne snage Južne Koreje i SAD u regionu, rekli su japanski zvaničnici.

Rusija je osudila novi test i pozvala međunarodnu zajednicu na suzdržanost, objavila je agencija RIA pozivajući se na zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova. "Istovremeno pozivamo partnere s kojima radimo da pokažu suzdržanost, uključujući vojne aktivnosti u regiji", kazao je Vladimir Titov a prenosi agencija.

Sjeverna Koreja ispalila je jutros još jednu balističku raketu koja je pala u Japansko more prije nego što je preletjela 450 kilometara.

Ovo je treća proba Sjeverne Koreje u tri sedmice. Južnokorejska vojska je saopštila da je "neidentifikovana balistička raketa ispaljena u 05.09 po lokalnom vremenu, iz mjesta nedaleko od pograničnog sjevernokorejskog grada Vonsana, u pravcu istoka".

Raketa, vjerovatno tipa skad, "preletjela je 450 kilometara prije nego što je pala u more", navodi se u saopštenju južnokorejskog generalštaba. Japanska vlada je uložila protest zbog nove probe, koju je potvrdila i komanda američke vojske na Pacifiku.

U Seulu je novi predsjednika Južne Koreje sazvao sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost, javila je agencija Jonhap.

Galerija

Bonus video: