"TO ĆE BITI UNIJETO U ZAVRŠNI AKT SAMITA"

Makron: Priznali smo, nije moguće usaglasiti gledišta sa SAD o borbi protiv klimatskih promjena

Lideri G7 su u petak našli zajednički jezik oko nekoliko tema, počevši od borbe protiv terorizma nakon bombaškog napada u Mančesteru, ali i dalje postoje tačke neslaganja od kojih je najvažnija pitanje klimatskih promjena
1 komentar(a)
Donald Tramp, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Donald Tramp, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2017. 11:36h

Lideri Grupe sedam su danas priznali da nije moguće usaglasiti gledišta sa SAD o borbi protiv klimatskih promjena i to će biti unijeto u završni akt samita u Taormini, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Lideri G7 su u petak našli zajednički jezik oko nekoliko tema, počevši od borbe protiv terorizma nakon bombaškog napada u Mančesteru, ali i dalje postoje tačke neslaganja od kojih je najvažnija pitanje klimatskih promjena.

Na tom pitanju vlada potpuni zastoj uprkos pokušajima Njemačke, Francuske, Italije, EU, Japana i Kanade da nagovore SAD na promjenu stava.

Izvjesno je da će SAD nastaviti da razmatraju šta da učine sa Pariskim klimatskim sporazumom po kome je potrebno smanjiti emisiju gasova staklene bašte, dok su ostale članice G7 potvrdile privrženost tom dogovoru.

"Trampovi stavovi evoluiraju, on je ovdje došao da uči", rekao je juče Trampov ekonomski savjetnik Geri Kon, ali su druge delegacije skeptične zbog izjave savjetnika za nacionalnu bezbjednost Herberta Mekmastera koji je rekao da je "to stvar koja se neće promijeniti jer Tramp odluke donosi na osnovu onoga što je najbolje za Amerikance".

Lideri G7 su se jutros sastali i sa liderima Nigera, Nigerije, Etiopije, Kenije i Tunisa.

Italija, koja predsjedava samitu, postavila je Afriku kao prioritet i očekuje da će biti usvojena ambiciozna deklaracija o migracijama, ali će izvjesno biti značajno ublažena pod pritiskom SAD.

Juče je potpisana zajednička deklaracija o terorizmu u kojoj je naglašena potreba za pritiskom na internet kompanije da se više bore protiv radikalnih sadržaja što je zahtijevala Britanija.

Na samitu se razgovaralo i o međunarodnoj trgovini, sukobima u Libiji i egipatskom bombardovanju te zemlje i Sjevernoj Koreji.

Na temu Sjeverne Koreje, Tramp je uvjerio japanskog premijera Šinzo Abea da će "sjevernokorejski problem biti riješen".

Preporučujemo za Vas