U 89. GODINI ŽIVOTA

Preminuo Zbignjev Bžežinski

Poznat je i po ohrabrivanju disidenata iz Istočne Evrope i podsticanju borbe za ljudska prava u vrijeme Hladnog rata. U skorije vrijeme učestvovao je u privlačenju bivših sovjetskih republika u NATO, prenio je AP
37 pregleda 4 komentar(a)
Zbignjev Bžežinski, Foto: Reuters
Zbignjev Bžežinski, Foto: Reuters
05.02.2019. 08:31h

Uticajni američki politikolog poljskog porijekla i bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Zbignjev Bžežinski umro je u 89. godini života.

Vijest o njegovoj smrti objavila je noćas njegova ćerka Mika Bžežinski na društvenim mrežama, prenose mediji.

Bžežinski je bio savjetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji američkog predsjednika Džimija Kartera od 1977. do 1981. godine i savjetnik predsjednika Lindona Džonsona od 1966. do 1968, ali je kao ekspert, član različitih odbora i organizacija i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins ostao aktivan i uticajan do kraja života. 

Poznat je i po ohrabrivanju disidenata iz Istočne Evrope i podsticanju borbe za ljudska prava u vrijeme Hladnog rata. U skorije vrijeme učestvovao je u privlačenju bivših sovjetskih republika u NATO, prenio je AP. 

Važio je za zastupnika tvrde linije u američkoj spoljnoj politici, smatra se da je pomogao rušenju ekonomskih barijera između Zapada i Sovjetskog Saveza i Kine, u njegovo vrijeme je potpisan Sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja (SALT II). 

Pomagao je Karteru da se nosi sa situacijom u vrijeme Iranske krize i neuspjelog ishoda talačke krize. 

Rođen je u Varšavi 1928. godine, a obrazovao se u Kanadi i SAD.