Tunelom pobjegao 91 zatvorenik iz zatvora u Brazilu

Pravosudni podaci pokazuju da je zatvor Parnamirim bio daleko prenapunjen jer je kapaciteta 382 zatvorenika, a u njemu ih je bilo 589
1 komentar(a)
Brazil zatvor bjekstvo, Foto: Twitter.com
Brazil zatvor bjekstvo, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 26.05.2017. 06:54h

Grupa od 91 zatvorenika pobjegla je iz zatvora Parnamirim u državi Rio Grande do Norte na sjeveroistoku Brazila tunelom dugim 30 metara, objavila je državna agencija Brasil.

Policija je uspjela da uhvati devet bjegunaca, a lokalne vlasti rasporedile su velik broj policajaca u potragu za preostala 82 koja su još u bijegu.

U istoj državi u januaru se dogodio drugi masovni bijeg zatvorenika iz zatvora Alkazus gdje je pobjeglo 56 zatvorenika nakon krvave pobune i sukoba između protivničkih frakcija u kojima je poginulo 26 osoba.

Pravosudni podaci pokazuju da je zatvor Parnamirim bio daleko prenapunjen jer je kapaciteta 382 zatvorenika, a u njemu ih je bilo 589.

Rat između banda narkokartela pojačao je početkom godine talas nasilja u pretrpanim i trošnim zatvorima Brazila, posebno u sjevernoj pokrajini koja se graniči sa Peruom i Kolumbijom odakle stiže kokain.

Sa 622.000 zatvorenika, prema zvaničnim podacima Ministarstva pravosuđa krajem 2014. godine, Brazil ima četvrtu najveću populaciju zatvorenika u svijetu nakon SAD, Kine i Rusije.

Na nacionalnom nivou, postotak popunjenosti zatvora iznosi 167 odsto, a zatvorski uslovi su krajnje nezdravi.

Bonus video: