U samoubilačkom napadu u Avganistanu poginula trojica čeških vojnika

Portparolka guvernera provincije Parvan Vahida Šahkar izjavila je da su meta napada bili upravo strani vojnici na rutinskoj trasi patrole, javljaju češki mediji
0 komentar(a)
NATO zastava, Foto: Shutterstock
NATO zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2018. 10:47h

U samoubilačkom napadu talibana na istoku Avganistana blizu vojne baze Bagram poginula su noćas trojica čeških vojnika, dok su jedan američki vojnik iz kontingenta NATO-a i dvojica avganistanskih vojnika povrijeđeni, saopštilo je danas češko Ministarstvo odbrane.

"Noćas tokom patrole u okolini baze Bagram izvršen je samoubličaki atentat. U tom trenutku patrola je pješice sprovodila uobičajenu kontrolu. U eksploziji su trojica čeških vojnika zadobila smrtne povrede. Za napad je odgovornost preuzeo radikalni pokret talibana", saopštio je danas Generalštab Armije Češke.

Portparolka guvernera provincije Parvan Vahida Šahkar izjavila je da su meta napada bili upravo strani vojnici na rutinskoj trasi patrole, javljaju češki mediji.

"Vijest o smrti vojnika je uvijek ona najgora. Veoma me je pogodila. U mojim očima oni su heroji koji su van granica Češke učestvovali u borbi protiv terorizma. Cijela zemlja bi trebalo da bude ponosna na njih", izjavio je na vijest o pogibiji vojnika načelnik Generalštaba češke armije general Aleš Opata.

Češka u operaciji NATO-a "Odlučna podrška" koja nije borbena, već podrška lokalnim avganistanskim s nagama, ima 250 vojnika u Kabulu i u bazi Bagram.

Bonus video: