Duterte razmatra uvođenje vojne uprave širom Filipina

"Ako mislim da Islamska država ima uporište i na (najvećem ostrvu na sjeveru zemlje) Luzonu i ako teroristička prijetnja nije daleko, možda ću uvesti vojnu upravu širom zemlje", rekao je Duterte
0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2017. 15:12h

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte rekao je danas da je njegova zemlja "u vanrednom stanju" i da će razmotriti uvođenje vojne uprave i u drugim djelovima Filipina "kako bi zaštitio ljude".

Po povratku u Manilu iz posjete Moskvi Duterte je u obraćanju novinarima ponovio da će biti "surov" prema ekstremistima pošto je uveo vojnu upravu na južnom ostrvu Mindanao, koje je centar višedecenijske pobune muslimanskih separatista.

On je kazao da je bio primoran da uvede vojnu upravu u Mindanau na 60 dana i da će njegova vlada razmotriti uvođenje iste mjere i u drugim oblastima ako pobunjenici i druge grupe povezane s Islamskom državom prošire svoje "terorističke aktivnosti".

On je u tom kontekstu pomenuo ostrvo Luzon, najveće ostrvo na sjeveru zemlje, kao i region Visajas u centralnom djelu zemlje u kojem su pobunjenici nedavno izveli napade, daleko od njihovog uporišta na jugu.

"Ako mislim da Islamska država ima uporište i na (najvećem ostrvu na sjeveru zemlje) Luzonu i ako teroristička prijetnja nije daleko, možda ću uvesti vojnu upravu širom zemlje", rekao je Duterte.

On je naveo da su nastavljene čarke s muslimanskim pobunjenicima koji su napali grad Maravi na jugu Filipina i dodao da su pobunjenici odsjekli glavu šefu lokalne policije kada su zauzeli jedan kontrolni punkt.

Filipinski predsjednik se obratio javnosti po izbijanju sukoba u gradu Maravi, u kojem su pobunjenici zarobili svještenika, 10 vjernika i tri radnika u crkvi. Oni su sinoć u Maraviju zauzeli bolnicu, zatvor i gradsku vjećnicu, zapalili katoličku crkvu, koledž i nekoliko kuća i sukobili se s vojskom.

Duterte je uveo vojnu upravu na ostrvu Mindanao, koje čini trećinu arhipelaga Filipina, a zbog sukoba je prekinuo četvorodnevnu posjetu Moskvi tokom koje je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vojna uprava može se produžiti na godinu dana, u zavisnosti od trajanja sukoba, rekao je Duterte novinarima.

Bonus video: