Sjeverna Koreja smijenila tri visoka vojna zvaničnika

Od dolaska na vlast 2011, Kim je sproveo nekoliko u konsolidovanju svoje vlasti
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2018. 11:15h

Tri visoka vojna oficira Sjeverne Koreje smijenjena su s položaja, što bi moglo da smanji uticaj vojske uoči samita o denuklearizaciji, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap.

Južnokorejska agencija, pozivajući se na izvore, navodi da su smijenjeni zamjenik ministra za vojsku, načelnik generalštaba i direktor političke uprave vojske.

Jonhap navodi da su slične vijesti prenijeli i japanski mediji, dok su funkcioneri koji su došli na njihovo mjesto potvrđeni u Sjevernoj Koreji prošlog mjeseca.

"Sjeverna Koreja djeluje da je dovela nove ličnosti usred promjena u međukorejskim odnosima i situaciji na Korejskom poluostrvu pošto je prethodnim zvaničnicima nedostajala fleksibilnost u razmišljaju", rekao je izvor.

Promjene bi takođe mogle biti usmjerene na obuzdavanje vojske zato što bi se pripadnici vojske mogli protiviti sporazumu o denuklearizaciji koji bi vođa Kim Džong Um mogao postići s američkim predsjednikom Donaldom Trampom 12. juna u Singapuru.

Britanski list Gardijan prenosi da američki zvaničnici vjeruju da je postojalo nezadovoljstvo u vojsci zbog Kimovog približavanja Južnoj Koreji i SAD, dok Kim želi da obezbijedi da dogovor s Trampom ne naiđe na protivljenje kod kuće.

Od dolaska na vlast 2011, Kim je sproveo nekoliko u konsolidovanju svoje vlasti.

Bonus video: