KLIKNETE NA BIBLIOGRAFIJA, POJAVI SE MAJN KAMPF

Kad Vikipedija poveže Hilari Klinton i Adolfa Hitlera

Predstavnik "Vikipedije" rekao je da se ovakve promjene obično ispravljaju za nekoliko minuta, ali se ispostavilo da je članak o životu bivše američke predsjedničke kandidatkinje Demokratske partije izuzetno nepopularan (oko 34 pregledanih stranica dnevno), pa iz tog razloga gotovo niko nije primijetio nedosljednosti
77 pregleda 0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Članak na Vikipediji pod naslovom "Bibliografija Hilari Klinton" je u ponedjeljak na 16 sati preusmjeravao čitaoce na opis knjige „Moja borba“ (Majn kampf) Adolfa Hitlera.

Sudeći po aj-pi adresi urednika koji je posljednji unosio izmjene u tekstu, šaljivdžija je državljanin Sjedinjenih Američkih Država, prenosi portal "Mešabl".

Moderatori duže vrijeme nisu ispravljali grešku, a kasnije se ispostavilo da je članak u originalni oblik vratio urednik-volonter. 

Predstavnik "Vikipedije" rekao je da se ovakve promjene obično ispravljaju za nekoliko minuta, ali se ispostavilo da je članak o životu bivše američke predsjedničke kandidatkinje Demokratske partije izuzetno nepopularan (oko 34 pregledanih stranica dnevno), pa iz tog razloga gotovo niko nije primijetio nedosljednosti. 

Portal navodi da je uspio da pronađe samo jednog svjedoka na Tviteru, koji je sam utvrdio da linkovi sa nekoliko članaka o Klintonovoj vode na Hitlerovu knjigu. 

​U oktobru 2016. godine nepoznate osobe postavile su porno-snimke na članak Vikipedije o Hilari Klinton. Oni su objavili nekoliko fotografija golih žena i ostavili poruku sa pozivom da se glasa za Donalda Trampa.