Tramp: Palestinci su spremni za mir i Netanjahu želi mir

"Mir neće biti lak. Mi svi znamo da su obje strane suočene s teškim odlukama, ali Izraelci i Palestinci mogu da sklope sporazum", rekao je Tramp
85 pregleda 2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Donald Tramp, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2017. 14:05h

Predsjednik SAD Donald Tramp ocijenio je danas, na završetku posjete Izraelu, da su Palestinci spremni na postizanje mira.

Govoreći u Muzeju Izrael u Jerusalimu, Tramp je izrazio ličnu posvećenost pomaganju Izraelaca i Palestinaca da sklope mirovni sporazum.

Tramp je prilikom prve posjete Izraelu i Zapadnoj obali izbjegao pominjenje najeksplozivnijih pitanja statusa Jerusalima i sudbine jevrejskih naselja, a ostalo je i nejasno da li će SAD kao i ranije podržavati rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države, navela je agencija Asošejted pres.

On je rekao da ga je palestinski predsjednik Mahmud Abas jutros na sastanku u Vitlejemu na Zapadnoj obali naveo da vjeruje da su Palestinci spremni na postizanje mira i dodao da njegov "dobar prijatelj Benjamin", aludirajući na izraelskog premijera Netanjahua "želi mir".

Američki predsjednik je, međutim, dodao da se rakete palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha ispaljuju na izraelske gradove i škole, gdje se djeca uče da idu u skloništa od bombi i da se mora osnovati koalicija partnera koji dijele cilj iskorjenjivanja ekstremizma.

"Mir neće biti lak. Mi svi znamo da su obje strane suočene s teškim odlukama, ali Izraelci i Palestinci mogu da sklope sporazum", rekao je Tramp.

On je rekao da je potpuno pogrešno tražiti da se stane na stranu ili Izraela ili arapskih i muslimanskih država, dodajući "svi pristojni ljudi žele da žive u miru".

Na početku govora pred izraelskom publikom, Tramp je ocijenio da su "veze jevrejskog naroda sa ovom svetom zemljom drevne i vječne - one datiraju unazad hiljadama godina".

"Izrael je testament nesalomivog duha jevrejskog naroda", rekao je predsjednik SAD, najavivši da će njegova administracija uvijek stajati uz Izrael.

On je nastavio govor pozivom na jedinstvo sličnom onom na istorijskom arapsko-američko-islamskom samitu u Rijadu u nedjelju, navode izraelski mediji.

"Pozivam sve narode Jevreje, hrišćane, muslimane i svaku vjeru, svako pleme, svaku vjeroispovest - da dobiju inspiraciju iz ovog drevnog grada da prevaziđu sektaške razlike", rekao je Tramp.

On je ponovo pomenuo prijetnju koju predstavlja terorizam i Iran.

"Izraelci su iskusili iz prve ruke mržnju i teror radikalnog nasilja. Islamska država cilja jevrejske kvartove i sinagoge. Iran poziva na uništenje Izraela. Ne sa Donaldom Džej Trampom", rekao je predsjednik SAD.

Govoreći prije Trampovog obraćanja, Netanjahu se zahvalio za njegovo prijateljstvo, rekavši da Izrael "nikada nije imao i neće imati boljeg prijatelja nego što je Amerika".

"Zajedno moramo pobijediti one koji veličaju smrt i zaštiti one koji slave život. Zajedno moramo pobijediti teror, namjerno ubijanje nevinih mora se jednako suzbijati bez obzira gdje se događa", rekao je Netanjahu.

On se ponovo osvrnuo na napad u Mančesteru, rekavši da finansiranje i nagrađivanje terorizma mora prestati.

"Abas je osudio užasan napad u Mančesteru, ali da je napadač bio Palestinac, porodica bombaša bi dobila platu od Palestinske uprave - to je zakon i mora se promijeniti" rekao je Netnjahu, ocjenivši da bi se održiv mir mogao približiti za vrijeme Trampovog mandata.

Tramp danas nastavlja svoje prvo putovanje u instranstvo otkako je izbran posjetom Vatikanu, a potom ide u Belgiju i Italiju.

"Riječi ne mogu opisati bezdan zla holokausta"

Tramp je posjetio danas, drugog, poslednjeg dana boravka u Izraelu Muzej holokausta Jad Vašem i učestvovao u ceremoniji u Holu sjećanja, izjavivši da "riječi ne mogu opisati bezdan zla holokausta" koji je doveo da ubistva šest miliona Jevreja.

On je nazvao taj period "najmračnijim časom istorije", ocjenivši da je jedini način da se spriječi ponavljenje te agonije "nikada ne ćutati pred licem zla".

Tokom ceremonije američki predsjednik je ponovo zapalio vječni plamen i, sa suprugom Melanijom položio vijenac na kamenu ploču ispod koje je pokopan pepeo žrtava nacističkih logora smrti.

Trampa i prvu damu SAD pratili su tokom posjete predsjedavajući Jad Vašema Avner Šalev, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, njegova supruga Sara i predsjedavajući Savjeta Jad Vašema rabin Izrael Mei Lau - preživjeli u holokaustu.

Američki predsjednik je rekao da je holokaust divlji zločin protiv boga i njegove djece i da je dužnost čovječanstva da žali za životom izgubljenim u holokaustu, prenijela je agencija Asošiejted pres.

Citarao je i Eli Vizela, rekavši "za mrtve i žive moramo svjedočiti".

Državu Izrael je Tramp nazvao spomenikom obećanja "nikad više" i "nesalomivog duha" jevrejskog naroda, navodeći da se varvarstvo može pobijediti samo ako čovječanstvo odbije da ćuti.

Izraelski premijer se zahvalio Trampu i njegovoj supruzi, kćerki i zetu na posjeti, rekavši da Izrael mora uvijek biti sposoban da se sam brani protiv svake prijetnje.

Netanjahu je rekao da osuda terora mora biti bezuslovna, a suprotstavljanje teroru mora biti odlučno, bez obzira da li je u Mančesteru, San Bernandinu ili Jerusalimu, ponovivši Trampovu raniju izjavu o zlim gubitnicima, kada je govorio o napadu u Mančesteru.

"Naš posao je da osiguramo da teroristi nastavljaju da gube," rekao je Netanjahu.

Bonus video: