U POSJETI JERUSALIMU

Tramp postao prvi američki predsjednik pred Zidom plača

Zid plača nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala
176 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp Zid plača, Foto: Reuters
Donald Tramp Zid plača, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2017. 15:33h

Predsjednik SAD Donald Tramp danas je postao prvi aktuelni američki šef države koji je obišao Zid plača, najsvetije mesto na kome Jevreji mogu da se mole u jerusalimskom gradu.

Tramp je time raskrstio dugotrajnu tradiciju po kojoj su američki predsjednici izbjegavali da posjete to sveto mjesto, jer je politički osjetljivo zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Predsjednik SAD je prethodno sa suprugom Melanijom posjetio Crkvu Svetog groba, podignutu na mjestu na kome je, prema hrišćanskom vjerovanju, Isus Hrist razapet, sahranjen i vakrsao.

Tramp je došao na ta velika svetilišta u prvim satima posjete Izraelu pošto je oko podneva doputovao iz Saudijske Arabije, prve stanice svog prvog puta u inostranstvo otkako je izabran.

Zidu plača Tramp je prišao s crnom kipom na glavi, malom kapom kojom Jevreji pokrivaju tjeme, položio na njega dlan desne ruke i u skladu s tradicijom stavio parče papira s molitvom među pukotine drevne građevine koja potiče od drugog jevrejskog hrama podignutog u vrijeme kralja Iroda.

Administracija SAD je odbila molbu Izraela da Trampa prilikom obilaska prati izraelski premijer Benjamin Netanjahu i domaćin mu je bio rabin zadužen za Zid Šmuel Rabinovič.

Trampova supruga Melanija i kćerka Ivanka koja je primila judaizam posjetile su ženski dio zida.

Zid plača nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Imajući u vidu osjetljivost svetilišta, Trampova posjeta crkvi i Zidu plača proglašena je privatnom.

Trampov prethodnik Barak Obama obišao je Zid plača prije nego što je postao predsjednik dok se kao senator nadmetao za predsjednički mandat. Drugi predsjednici posjećivali su stari grad, ali ne dok su bili na funkciji, navode izraelski mediji.

Zid plača je uoči posjete bio uzrok nesporazuma između dvije zemlje saveznice jer je jedan američki zvaničnik rekao da nije na izraelskoj teritoriji, a kasnije su drugi zvaničnici odbili da se izjasne uz objašnjenje da je to politički stav.

"Postoji rijetka mogućnost za mir"

Tramp je doputovao je danas iz Rijada u Izrael, drugu stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran.

Predsjednički avion "Er fors jedan" doletio je direktno iz saudijske prijestonice, što je prvi takav let u istoriji, navode izraelski mediji.

Tramp se danas u Jerusalimu sastao s predsjednikom Izraela Ruvenom Rivlinom i premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Tramp će se u utorak u Vitlejemu, na okupiranoj Zapadnoj obali, sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, a potom posjetiti Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu i u Muzeju Izraela održati govor, kako se očekuje, o mogućnosti za obnovu bliskostičnog mirovnog procesa.

Američki predsjednik stigao je u Izrael pošto je u Rijadu u nedjelju održao govor o ujedinjenju u borbi protiv terorizma. Tramp već dugo ističe da želi da doprinese konačnom mirovnom sporazumu Izraelaca i Palestinaca, ali je za sada nejasno kako to namjerava da postigne.

On je danas po dolasku na međunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva, gdje su ga dočekali Rivlin i Netanjahu potvrdio "neraskidivu vezu između Izraela i SAD".

U govoru na crvenom tepehu Tramp je apelovao na izraelske lidere da sarađuju s njim radi postizanja "bezbjednosti i stabilnosti u regionu" za krajnji cilj - mir, ocijenivši da za to postoji "rijetka mogućnost".

"Mi volimo Izrael, mi poštujemo Izrael, i mi vašem narodu šaljemo najtopliji pozdrav od vašeg prijatelja i saveznika - svih žitelja Sjedinjenih Američkih Država", rekao je on.

Netanjahu je, pozdravljajući američkog predsjednika, njegovu posjetu Izraelu nazvao "istinski istorijskom".

"Nikada ranije prvo putovanje predsjednika SAD u inostranstvo nije uključivalo Izrael. Hvala vam za taj snažan izraz vašeg prijateljstva prema Izraelu", rekao je Netanjahu.

Osvrćući se na bezbjednost, Netanjahu je rekao da "Izrael pruža svoju ruku u miru svim susjedima, uključujući Palestince", dodavši da svaki mirovni sporazum mora da znači kraj sukoba jednom zauvijek.

Predsjednik Izraela je u govoru pomenuo neraskidivu vezu Izraela i SAD, ocijenivši da je Trampova posjeta simbol takve veze.

"Bliskom istoku su potrebne jake SAD. Izraelu su potrebne jake SAD. I ako mogu da kažem, jak Izrael je takođe potreban SAD", rekao je Rivlin na dočeku, dodavši da građani Izraela mnogo očekuju od ove posjete.

Izraelski predsjednik je rekao i da je Tramp "istinski prijatelj Izraela i jevrejskog naroda" i da je predsjednik najvećeg i najvažnijeg izraelskog saveznika.

Preporučujemo za Vas