Na Trampov zahtjev: Izrael usvojio mjere za promovisanje palestinske ekonomije

Izraelska vlada, zapravo njen uži sasatav zadužen za bezbjednost, odlučio je da dozvoli izgradnju hiljada domova u takozvanom području C Zapadne obale, gdje Izrael ima potpunu kontrolu, a čini 60 procenata te teritorije, navodi izraelski list Harec
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2017. 09:02h

Izraelska vlada usvojila je uoči današnje posjete predsjednika SAD Donalda Trampa Izraelu seriju mjera u cilju da se olakša život Palestinaca i promoviše njihova ekonomija, na Trampov zahtjev, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

Trampova administracija koja traži načina za obnovu mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca, zahteijva da obje strane doprinesu izgradnji međusobnog povjerenja kako bi se stvorila atmosfera za povratak pregovaračkom stolu.

Odluke su donijete "na zahtjev predsjednika SAD Donalda Trampa, koji stiže u Izrael kao mjere za izgradnju povjerenja", rekao je sinoć neimenovani izraelski zvaničnik.

Izraelska vlada, zapravo njen uži sasatav zadužen za bezbjednost, odlučio je da dozvoli izgradnju hiljada domova u takozvanom području C Zapadne obale, gdje Izrael ima potpunu kontrolu, a čini 60 procenata te teritorije, navodi izraelski list Harec.

Uz to će Most Alenbi (Most kralja Huseina, kako ga zovu Arapi), a koji je važna tranzitna tačka za Palestince između Zapadne obale i Jordana biti otvoren 24 sata, sedam dana u nedjelji, rekao je isti izvor, prenosi Frans pres.

Izrael inače kontroliše sve pristupe Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koju drži pod okupacijom 50 godina.

Izraelska vlada je takoe odobrila proširenje graničnog prelaza između Zapadne obale i Izraela kraj Tulkarma. Desetine hiljada Palestinaca svakodnevno dolazi odatle da radi u Izrael.

Zvaničnik koji je to objelodanio nije ulazio u detalje tako da se ne zna obim plana, ali je prema pisanju izraelskih medija izbio sukob između ministra obrazovanja Naftalija Beneta i Ajelet Šaked ministarke pravde iz ultradesne partije Jevrejski dom koji su se oboje protivili nekim mjerama i premijera Benjamina Netnjahua i ministra odbrane Avigdora Libermana koji su ih podržavali.

Benet i Šaked protive se stvaranju nezavisne palestinske države i ako se gradi u zoni C oni strahaju za budućnost jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Tramp je pozvao i Palestince da preduzmu mjere za izgrednju povjerenja. On se slaže sa zahtjevima Izraela da prestane huškanje na nasilje i isplate porodicama palestinskih napadača.

Bonus video: