Zarif kritikovao Trampa: SAD eksploatišu Saudijsku Arabiju

Zarifove kritike su uslijedile nekoliko sati nakon što je Tramp, tokom posjete Saudijskoj Arabiji, pozvao arapske i islamske lidere da se ujedine i poraze islamski ekstremizam
0 komentar(a)
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2017. 06:55h

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif kritikovao je danas američkog predsjednika Donalda Trampa jer je potpisao niz sporazuma, vrijednih stotine milijardi dolara o vojnoj i ekonomskoj saradnji sa Saudijskom Arabijom, istorijskog suparnika Teherana na Bliskom istoku.

Zarifove kritike su uslijedile nekoliko sati nakon što je Tramp, tokom posjete Saudijskoj Arabiji, pozvao arapske i islamske lidere da se ujedine i poraze islamski ekstremizam.

Tramp je izdvojio Iran kao "ključnog sponzora" militantnih grupa, poslavši oštru poruku Teheranu i to dan nakon što je Hasan Rohani osvojio još jedan predsjednički mandat, prenio je Rojters.

Zarif je naveo da preko tih sporazuma SAD eksploatišu Saudijsku Arabiju.

Tramp i saudijski kralj Salman potpisali su juč niz sporazuma u vrijednosti više od 380 milijardi dolara, koji će biti realizovani u narednih 10 godina.

Prvog dana posjete Trampa Saudijskoj Arabiji dogovorena je prodaja američkog oružja vrijednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Vašingtona, saopštila je Bijela kuća.

"Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj bezbjednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svjetlu iranskih prijetnji", naveo je neimenovani zvaničnik Trampove administracije, prenosi AFP.

Bonus video: