Maduro osudio Trampovu izjavu: Govoriti o ratu u 21. vijeku je suludo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da svjetska organizacija neće učestvovati ni u jednoj incijativi grupa koje se formiraju u vezi s rješavanjem krize u Venecueli, kako bi očuvala neutralnost i kredibilitet
719 pregleda 0 komentar(a)
Maduro, Foto: Reuters
Maduro, Foto: Reuters

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro osudio je kao "suludu ideju" izjavu američkog predsjednika Donalda Trampa o eventualnom slanju vojnika u Venecuelu, prenosi Tanjug.

"Govoriti o ratu u 21. vijeku je suludo. Čak i pomisao da pošaljete svoju vojsku u zemlju koja ima ljude da je zaštite je suluda, gospodine Tramp", rekao je Maduro u govoru u venecuelanskom Ministarstvu spoljnih poslova, objavljeno je na Tviter nalogu ministarstva, prenosi agencija TASS.

Tramp je u nedjelju izjavio da ne isključuje mogućnost upotrebe američkih oružanih snaga u Venecueli.

Huan Gvaido, lider opozicije u Venecueli i predsjednik parlamenta, 23. januara se sam proglasio za privremenog predsjednika na mitingu u glavnom gradu Karakasu.

Maduro je ovaj postupak nazvao državnim udarom koji je organizovao Vašington i poručio da prekida diplomatske odnose sa SAD.

Gutereš: UN će ostati neutralne u vezi sa Venecuelom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da svjetska organizacija neće učestvovati ni u jednoj incijativi grupa koje se formiraju u vezi s rješavanjem krize u Venecueli, kako bi očuvala neutralnost i kredibilitet.

Antonio GuterešGutereš

Gutereš je tako objasnio zašto predstavnici UN neće učestvovati na sastanku Grupe iz Lime u Otavi.

"Na tom sastanku će se razgovorati i o tome kako pomoći ljudima u Venecueli, uključujući i upućivanje direktne humanitarne pomoći", saopšteno je iz kabineta kanadskog premijera Džastina Trudoa, prenosi AP.

Više od deset evropskih zemalja priznalo je opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele i pozvale ga da raspiše nove predsjedničke izbore.

Aktuelni predsjednik Nikolas Maduro rekao je da ne prihvata ultimatume i da odbija da sada raspiše izbore za predsjednika, koji redovno treba da budu organizovani 2024.godine.

Bonus video: