SAD i Savjet za saradnju zemalja Zaliva: Progoniti one koji finansiraju terorizam

Uz SAD, potpisnici su Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati
84 pregleda 0 komentar(a)
Abdel Fatah el Sisi, Donald Tramp, Foto: Reuters
Abdel Fatah el Sisi, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2017. 10:42h

Predsjednik SAD Donald Tramp uključio se danas u nastojanja da se spriječi finansiranje terorizma, na sastanku s liderima Savjeta za saradnju zemalja Zaliva u Rijadu.

Savhetnica Bijele kuće Dina Pauel rekla je novinarima da je potpisan memorandum o razumijevanju i da je to najdalokosežnija posvećenost prekidu finansiranja terorističkih organizacija.

Pauelova je objasnila da memorandum uključuje obavezu da se progone oni koji finansiraju terorizam, uključujući i pojedince.

Uz SAD, potpisnici su Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Bijela kuća nije odmah objavila tekst sporazuma koji su razmijenili saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Najef i državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Tramp se prethodno, drugog dana posjete Rijadu, prijestonici Saudijske Arabije, prvoj stanici svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je postao predsjednik, sastao s liderima nekoliko arapskih zemlja.

Današnji dan Tramp je počeo je sastankom s kraljem Bahrenina, a uoči sastanka s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadim Al Tanijem, najavio je da će se diskutovati o kupovini "puno lijepe vojne opreme".

Tramp je rekao da su dvije zemlje "dugo prijatelji", dodavši da "niko ne pravi" vojnu opremu kao SAD i da će sporazum donijeti poslove za tu zemlju i bezbjednost za Katar.

U dijelu razgovora kome su prisustvovali novinari nije bilo riječi o ljudskim pravima u Kataru, zemlji koja je kritikovana zbog oštrih uslova za radnike koji grade kompleks za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine.

Američki lider je u razgovoru s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem rekao da bi prihvatio njegov poziv da posjeti Egipat i da će se to skoro desiti.

Tramp je egipatskog kolegu nazvao prijateljem, a Egipat je označio stabilnom i sigurnom zemljom koja dobro sarađuje sa SAD.

El-Sisi je za Trampa rekao da je jedinstvena ličnost što mu omogućuje da radi nemoguće, na šta je američki predsjednik rekao da se slaže.

Tramp sjutra rano putuje u Izrael, a u utorak u Vitlejem na Zapadnu obalu, pa popodne u Vatikan. U okviru ovog ambicioznog putovanja posjetiće i Brisel i Siciliju gdje će se sastati s liderima zemalja članica NATO i G7 najbogatijih zemalja u svijetu.

Bonus video: