Bin Ladenov sin bi da osveti oca

Hamza bin Laden oženio se kćerkom glavnog otmičara aviona u terorističkim napadima 11. septembra
73 pregleda 4 komentar(a)
Hamza bin Laden, Foto: Screenshot (Youtube)
Hamza bin Laden, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 06.08.2018. 05:39h

Hamza bin Laden, sin pokojnog lidera Al Kaide, oženio se kćerkom Mohameda Ate, glavnog otmičara aviona u terorističkim napadima 11. septembra.

Polubraća Osame bin Ladena potvrdili su ovu informaciju u intervjuu za „Gardijan“. Ahmed i Hasan al Atas kazali su da vjeruju da je Hamza bin Laden zauzeo visoku poziciju u Al Kaidi i da ima namjeru da osveti smrt svog oca koji je ubijen tokom američke vojne racije u Pakistanu prije sedam godina.

Hamza je sin jedne od tri preživjele supruge Osame bin Ladena, Haire Sabar, koja je sa pokojnim mužem živjela u kompleksu Abotabad u blizini velike pakistanske vojne baze kada je sprovedena akcija u kojoj je njen suprug ubijen. Od tada, Hamza se često javno oglašava pozivajući pristalice da vode rat protiv Vašingtona, Londona, Pariza i Tel Aviva. Smatra se da se nalazi na mjestu zamjenika sadašnjeg vođe te terorističke organizacije, Ajmana al Zavahirija.

„Čuli smo da se oženio kćerkom Mohameda Ate“, kazao je „Gardijanu“ Ahmed al Atas. „Nismo sigurni gdje se trenutno nalazi, ali bi mogao biti u Avganistanu.“

Zapadne obavještajne službe sve više su usredsređene na to gdje se nalazi Hamza bin Laden u posljednje dvije godine, pošto ga smatraju jednim od najuspješnijih u regrutovanju pristalica. Njegov brak sa kćerkom Ate potvrđuje da se sama Al Kaida i dalje organizuje oko zaostavštine Osame bin Ladena.

Drugi sin pokojnog lidera Al Kaide, Halid, ubijen je u američkom upadu u Abotabad. Treći, Saad, poginuo je u napadu dronom u Avganistanu 2009. Na osnovu pisama Osame bin Ladena koja su zaplijenjena u kompleksu, zaključuije se da je otac pripremao sina Hamzu da ga naslijedi, dijelom i da bi osvetio Saada.

Supruge Bin Ladena i djeca koja su preživjela vratili su se u Saudijsku Arabiju gdje im je bivši princ Mohamed bin Najefpružio utočište.

„Kad smo pomislili da je sve gotovo, sljedeće što sam čuo je da Hamza govori kako će osvetiti oca“, ispričao je Hasan al Atas. „Ne želim da ponovo prolazim kroz to.“

Porodica tvrdi da se ne čuju sa Hamzom i da ne znaju gdje je.

„Kad bi Hamza sad bio ispred mene rekao bih mu: Na božjem si putu. Razmisli dva puta o tome što radiš. Nemoj da slijediš korake svog oca. Ulaziš u zaista negativne i užasne djelove svoje duše“, dodao je Al Atas.