Matis: SAD opkoljava borce Islamske države, želimo da ih uništimo

Pored Matisa, iz Pentagona oglasio i načelnik Združenog generalštaba general Džozef Danford, koji je naveo da su ovonedjeljni udari na borce koje podržava sirijska vlada bili "mjera zaštite sile" i da se neće opet desiti ukoliko ne bude prijetnji po američke snage
0 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Reuters
Džejms Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2017. 19:21h

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da koalicija na čelu sa SAD opkoljava borce Islamske države u njihovim uporištima.

Kako je rekao, koalicija se sprema taktički za početak vojne kampanje u kojoj želi da ih uništi, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se, pored Matisa, iz Pentagona oglasio i načelnik Združenog generalštaba general Džozef Danford, koji je naveo da su ovonedjeljni udari na borce koje podržava sirijska vlada bili "mjera zaštite sile" i da se neće opet desiti ukoliko ne bude prijetnji po američke snage.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov izjavio je danas da je vazdušni napad Vašingtona na provladine snage u Siriji "apsolutno neprihvatljiv" i da predstavlja kršenje sirijskog suvereniteta.

Gatilov je istakao da američki napad neće pomoći u naporima da se iznađe političko rješenje za sukob u Siriji, prenosi Rojters.

Američka vojska izvela je juče vazdušni napad na miliciju koju podržava sirijska vlada, a koja predstavlja prijetnju po SAD i sirijske borce koji uživaju američku podršku na jugu zemlje, rekli su američki zvaničnici britanskoj agenciji.

Vojni izvor na strani sirijske vlade izjavio je danas da je u tom vazdušnom udaru pogođena "jedna od njihovih vojnih tačaka", ne navodeći detalje, javila je sirijska državna televizija.

U vazdušnom napadu u četvrtak kasno uveče ubijeno je nekoliko ljudi i nanijeta materijalna šteta, rekao je isti, neimenovani izvor, istakavši da to ometa napore sirijske vojske i njenih saveznika u borbi protiv Islamske države.

Bonus video: