Uz zaglušujuću buku otvorila se nova pukotina u vulkanu na Havajima

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i jedan od pet na Velikom ostrvu
95 pregleda 0 komentar(a)
Havaji vulkan, Foto: Reuters
Havaji vulkan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2018. 10:14h

Uz zaglušujuću buku poput motora aviona, nova pukotina otvorila se u vulkanu Kilauea na Havajima, izbacujući lavu 12 metara uvis, dok se područje pogođeno erupcijom i dalje širi.

Pukotina u istočnom krilu Kilaueae 16. je od kada je vulkan, jedan od najaktivnijih na svijetu, eruptirao prije osam dana.

Hiljade ljudi je pobjeglo iz svojih domova zbog lave i otrovnih gasova, a desetine domova su uništeni.

Američki geološki institut upozorava da je u narednim danima moguć novi proboj lave koja doseže temperaturu do 1.150 stepeni Celzijusa.

Na Velikom ostrvu na snazi je vanredno stanje, a više lokalnih puteva je uništeno ili blokirano kamenjem, prenosi agencija Hina.

"Nalazi se tik uz našu kući, izgleda pomalo zastrašujuće", rekla je Hejli Klinton (17) koja je sa ocem otišla da pogleda novu pukotinu.

"Ali u isto vrijeme, fora je", dodala je.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i jedan od pet na Velikom ostrvu.

Već 35 godina je u stanju konstantnih erupcija, a naučnici ističu da je gotovo nemoguće predvidjeti koliko će trajati ova.

Vulkan visok 1.247 metara je početkom mjeseca počeo da izbacuje lavu nakon niza potresa koji su pogodili ostrvo, što je kulminiralo 5. maja kada ga je pogodio zemljotres od 6,9 stepeni, ali niko nije stradao.

Galerija

Bonus video: