Zeman: Intervencija SAD u Siriji kaubojska akcija, nedopustiv napad bez mandata SB UN

Po riječima češkog predsjednika raketni napad SAD na ciljeve u Siriji podriva novi pozitivni trend da izbjeglice polako počinju da se vraćaju u Siriju
52 pregleda 1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2018. 17:07h

Predsjednik Češke Miloš Zeman upozorio je večeras da je nedopustiv bilo kakav oružani napad ne neku zemlju bez mandata Savjeta bezbjednosti UN, a posljednju intervenciju SAD u Siriji nazvao je kaubojskom akcijom koja koči pozitivni trend povratka izbjeglica u Siriju.

"Zastupam nedvosmisleni stav da oružani napad na bilo koju zemlju može da se izvede isključivo uz saglasnost i mandat SB UN. Jedini izuzetak koji priznajem je napad na islamske teroriste, što u Siriji nije slučaj jer se tamo islamski radikali bore protiv predsjednika Asada", kazao je Zeman u redovnom intervjuu za privatni češki radio Frekvence 1.

Češki predsjednik je izjavio da je Zapad na nevjerovatan način razbio Bliski istok, prvo ulaskom u Irak na osnovu informacija da Irak ima oružje masovnog uništenja, koje se poslije nije našlo, a intervencija je dovela do toga da se sada u Iraku bore Kurdi protiv Iračana, suniti protiv šiita.

"Umjesto da izvučemo pouku iz te besmislice, učinili smo drugu besmislicu, a to je Libija. Inteligentan čovjek napravi jednu grešku i poslije je ne ponavlja. Čovjek prosječne inteligencije, ili debilniji, napravi dvije greške, ali šta da se kaže o onom ko ponovi grešku tri puta", rekao je Zeman.

Po riječima češkog predsjednika raketni napad SAD na ciljeve u Siriji podriva novi pozitivni trend da izbjeglice polako počinju da se vraćaju u Siriju.

"Ako takav kaubojski projekat to koči, onda je to greška", rekao je Zeman.

Premijera Andreja Babiša koji je juče izjavio da je napad na Siriju bio neizbježan, a danas ublažio da bi bilo bolje da je imao mandat SB UN i njegove ministre vanjskih poslova i odbrane koji su pohvalili napad, predsjednik Zeman je kritikovao rekavši da ne smiju da zaboravljaju da su češki ministri a ne američki, britanski, francuski, ili neke druge zemlje.

"Naši ministri su se utrkivali ko će prije organizovati konferenciju za novinare. To nije jedinstveni stav vlade. Bilo bi bolje da je napad imao mandat SB UN. Vojna intervencija ništa ne rješava, ne rješava probleme ljudi u Siriji. Ukoliko je napad uništio proizvodnju hemijskog oružja, tim bolje, ali to ne rješava stanje zemlje kao takve", kazao je danas Babiš nakon sastanka sa predsjednikom Zemanom.

Češki premijer apelovao je danas da se sretnu predstavnici SAD, EU i Rusije, a takođe da se pregovara i sa zemljama koje imaju svoje interese u Siriji kao što su Turska, Iran ili Izrael.