Proveo je tri decenije u zatvoru zbog borbe za nezavisnost Portorika: Heroj ili terorista?

"Trebalo bi da mu zahvalimo što je našem ostrvu podario život, to je baš ono što nam sada treba", kaže Nelson Kortes, konobar koji podržava portorikansku nezavisnost
0 komentar(a)
Horhe Lopez Rivera, Foto: Beta-AP
Horhe Lopez Rivera, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.05.2017. 09:33h

Portorikanski nacionalista, Oskar Lopez Rivera, koji je proveo više od tri decenije iza rešetaka zbog svoje uloge u nasilnoj borbi za nezavisnost od SAD, biće proslavljen kao heroj na paradi za Dan Portorika idućeg mjeseca, prenosi AP.

Podijeljena su mišljenja tim povodom, jer dok ga njegovi sunarodnici pretežno vide kao heroja, mnogi Lopeza Riveru smatraju teroristom, zbog povezanosti i umiješanosti u više od stotinu bombaških napada širom SAD.

"Trebalo bi da mu zahvalimo što je našem ostrvu podario život, to je baš ono što nam sada treba", kaže Nelson Kortes, konobar koji podržava portorikansku nezavisnost.

Priča Lopeza Rivere (74) u svakom slučaju nije tako jednostavna, jer je svojevremeno bio pripadnik ljevičarske grupe FALN, koja je odgovorna za više od 100 bombaških napada širom SAD.

U jednom od neriješenih slučajeva bombaškog napada u Njujorku, 1975. godine, poginulo je četvoro ljudi, dok je više od 60 ranjeno, prenosi AP.

Žrtvama nije jasno kako iko Lopeza Riveru može da vidi kao heroja, jer je on za njih terorista, navodi AP.

"Često nisam spavala razmišljajući šta ne vidim, zašto on ima toliku podršku", rekla je Dajen Berger Etenson (70), koja je bila u šestom mjesecu trudnoće kada se napad u Njujorku dogodio, a tom prilikom je nastradio i njen muž, Aleks Berger.

Odluka da se Lopez Rivera pusti iz zatvora, izazvala je podijeljena mišljenja među Njujorčanima portorikanskog porijekla.

Organizatori parade objašnjavaju da njegovo prisustvo na paradi treba da veliča čovjeka i muku nacije u borbi za nezavisnost.

Bonus video: