MARKUS HAČINS, MLADI EKSPERT

On je zaustavio opasni kompjuterski virus: "Nisam heroj, već neko ko je radio svoj posao"

Prema njegovim riječima, on je naletio na rješenje kada je analizirao uzorak jednog koda i primijetio da je povezan sa neregistrovanom veb stranicom
6 komentar(a)
Markus Hačins, Foto: Screenshot (YouTube)
Markus Hačins, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.05.2017. 08:42h

Mladi, 22. godišnji britanski ekspert Markus Hačins, zaslužan za zaustavljanje kompjuterskog virusa "VonaKraj" (WannaCry) koji je paralisao mnoge kompjutere u 150 zemalja, izjavio je da se ne osjeća kao heroj, već da se bori protiv kompjuterskih virusa jer je to ispravno.

"Definitivno nisam heroj već neko ko je radio svoj posao kako bi zaustavio botnetove", rekao je Hačins za AP i naveo da se hiljade eksperata borilo protiv virusa.

Prema njegovim riječima, on je naletio na rješenje kada je analizirao uzorak jednog koda i primijetio da je povezan sa neregistrovanom veb stranicom.

Tada je odmah regiostrovao domen, nešto što i inače radi, kako bi otkrio način za praćenje ili zaustavljanje sajber prijetnji.

Jedan od šefova kompanije "Kriptos Lodžik" za koju Hačins radi, istakao je da mladić nije spasio samo SAD od virusa, već je spriječio dalju štetu u ostatku svijeta.

Globalni sajber napad, koji se dogodio u petak, ugrozio je oko 150 zemalja i više od 300.000 kompjutera.

Preporučujemo za Vas