UGROZIO IZVOR INFORMACIJA O ISLAMSKOJ DRŽAVI

Vašington post: Tramp otkrio Lavrovu strogo povjerljive informacije

Nakon susreta Trampa sa Lavrovom, jedan od viskorangiranih zvaničnika iz Bijele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA i Nacionalnu bezbjednosnu agenciju
1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Sergej Lavrov, Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.05.2017. 07:53h

Američki predsjednik Donald Tramp je otkrio "strogo povjerljive informacije" šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, piše Vašington post.

Taj list navodi, pozvajući se na aktuelne i bivše američke zvaničnike, da je Tramp time praktično ugrozio izvor obavještajnih informacija o Islamskoj državi.

Dodaje se da je informacija, koju su dobili Lavrov i ruski ambasador u SAD Sergej Kisljak stigla od američkog partnera kroz "veoma osjetljiv dogovor o razmjeni obavještajnih informacija".

Sastanak Lavrova i Trampa je izazvao velike polemike, pošto najprije nije bilo izvjesno da će se dogoditi prilikom boravka ruskog šefa diplomatije u Vašingtonu, da bi to potom ispratili samo ruski mediji.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podijeli informaciju sa Rusijom, a zvanicnici su izjavili da Trampova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, piše "Vašington post".

Nakon susreta Trampa sa Lavrovom, jedan od viskorangiranih zvaničnika iz Bijele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA i Nacionalnu bezbjednosnu agenciju.

Kako piše list, iz CIA su odbili da daju komentar, dok u Agenciji za nacionalnu bezbjednost nisu željeli da odgovore na zahtjev da daju komentar.

Dok je otkrivanje povjerljivih informacija prestup za veliki broj ljudi, predsjednik u SAD ima široka ovlašćenja da otkriva državne tajne, piše list i dodaje da time što je uradio, Tramp nije prekršio zakon.

Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost H.R. Mekmaster, koji je prisustvovao susretu, izjavio je da Tramp nije otkrio niti izvor niti metode, koje već nisu poznate u javnosti, naveo je "Vašington post".

Preporučujemo za Vas