G7: Pritiskati Pjongjang dok ne odustane od nuklearnog programa

"Mi smo se usaglasili u stavu da (Pjongjang) nije pomenuo odustajanje od nuklearnog programa (Sjeverne Koreje)", istakao je Kono
0 komentar(a)
G7, Foto: Reuters
G7, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2018. 09:03h

Ministri spoljnih poslova grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja obećali su da će održati žestok pritisak na Sjevernu Koreju sve dok Pjongjang ne odustane od svog programa nuklearnog naoružanja, rekao je ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono.

"U potpunosti smo se saglasili da nećemo nikad prihvatiti Sjevernu Koreju koja ima nuklearno oružje", rekao je Taro Kono novinarima nakon razgovora sa diplomatama G7 u Torontu, prenosi Tas.

Novinska agencija Sjeverne Koreje u subotu je izvijestila, citirajući lidera te zemlje, Kima Džonga Una, da je Pjongjang obustavio nuklearne probe i pridružio se globalnom procesu nuklearnog razoružavanja u skladu sa svojom novom strategijom za ekonomski razvoj.

"Mi smo se usaglasili u stavu da (Pjongjang) nije pomenuo odustajanje od nuklearnog programa (Sjeverne Koreje)", istakao je Kono.

Ipak primjećuje da je u poređenju sa dosadašnjim ponašanjem Sjeverne Koreje, ovo jedan korak naprijed.

"Mi ga pozdravljamo kao pozitivan korak", rekao je japanski šef diplomatije.

Sjeverna Koreja je saopštila 1993. godine da istupa iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, a završila je svoje istupanje iz njega u januaru 2003. godine i do danas je izvela šest nuklearnih testova.

Grupu sedam čine – SAD, Velika Britanija, Francuska, Japan, Italija, Kanada i Njemačka.

Preporučujemo za Vas