"PRIKRIVAJU MASOVNA UBISTVA"

SAD optužuju Siriju: Svakog dana vješaju 50 zatvorenika, pa spaljuju njihova tijela

Stejt dipartment je objavio i komercijalne satelitske fotografije koje prikazuju zgradu u zatvorskom kompleksu koja je modifikovana u krematorijum
1 komentar(a)
Zatvor Sajdnaja, Foto: Reuters
Zatvor Sajdnaja, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2017. 07:34h

SAD su optužile vladu Sirije za ubistvo hiljada uhapšenih političkih neistomišljenika, kao i da njihova tijela spaljuje u krematorijumu kako bi sakrila dokaze, prenosi AP.

U najnovijoj optužbi Stejt dipartment je naveo da vjeruje da se oko 50 zatvorenika svakodnevno vješa u vojnom zatvoru Sajdnaja, a da se zatim njihova tijela spaljuju u krematorijumu kako bi se "prikrio obim masovnih ubistava".

Taj podatak je iznio Stjuart Džons, američki diplomata za Bliski istok, i optužio je vladu Bašara al Asada za "novi nivo izopačenosti".

Stejt dipartment je objavio i komercijalne satelitske fotografije koje prikazuju zgradu u zatvorskom kompleksu koja je modifikovana u krematorijum.

Kako se navodi, fotografije ne dokazuju da je to krematorijum, ali prikazuju "konstrukciju u skladu sa takvom upotrebom".

Sirijske organizacije za ljudska prava i opozicioni aktivisti stalno izvještavaju o masovnim ubistvima u sirijskim zatvorima, međutim nemaju informacije o krematorijumu.

Navodi o masovnim ubistvima pojavili su se u trenutku kada američki predsjednik Donald Tramp razmatra opcije u Siriji, a ovi najnoviji navodi mogu da testiraju spremnost Trampove administracije da odgovori na takve zločine, napominje agencija.

Preporučujemo za Vas