Netanjahu Tilersonu: Premještanje ambasade SAD srušiće palestinske fantazije

0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2017. 18:28h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocijenio je danas da premještanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim neće nanijeti štetu mirovnom procesu, već da će pomoći mirovnim naporima.

Ovo saopštenje iz Netanjahuovog kabineta je odgovor na raniju izjavu državnog sekretara SAD Reksa Tilersona i predstavlja prvo javno neslaganje između Netanjahuove vlade i administracije američkog predsjednika Donalda Trampa, navode izraelski mediji.

"Premještanje američke ambasade neće nanijeti štetu mirovnom procesu, naprotiv", navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da će taj potez doprinijeti napretku "ispravljanjem istorijske nepravde i rušenjem palestinske fantazije po kojoj Jerusalim nije glavni grad Izraela".

Ranije danas Tilerson je rekao da predsjednik nastoji da shvati sam problem, slušajući zainteresovane strane u regionu kako bi razumio kakve će posljedice taj potez imati u kontekstu mirovne inicijative.

Izraelski mediji navode da je to prvi put da je zvaničnik SAD javno piznao da se o premještanju ambasade, obećanom tokom Trampove predsjedničke kampanje, razmišlja kao o dijelu većeg napora da se postigne mirovni sporazum.

Govoreći za američku TV mrežu NBC Tilerson je rekao da je Tramp "vrlo pažljiv kako bi razumio kako će takva odluka uticati na mirovni proces". U posljednjim nedjeljma u izraelskim medijima je sugerisano da Trampova administracija ne planira da premjesti ambasadu.

Palestinci i arapski svijet se takvom potezu protive. Palestinska strana želi da u istočnom dijelu Jerusalima proglasi glavni grad svoje buduće države. Taj dio Jerusalima Izrael je osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada su osvojeni i Zapadna obala i pojas Gaze.

Istočni Jerusalim je kasnije anektiran što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Izraelski lideri, međutim, tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati vječni glavni grad Izraela.

Bonus video: