Sjeverna Koreja ispalila "nepoznati projektil"

Južnokorejska agencija Jonhap je izvjestila da se po svemu sudeći radi o balističkoj raketi
4 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2017. 09:26h

Sjeverna Koreja je ispalila neidentifikovani projektil iz regiona u blizini svoje zapadne obale, saopštila je južnokorejska vojska. Za sada nije jasno o kakvoj vrsti projektila se radi, naveo je zvaničnik južnokorejske vojske, prenosi Rojters.

Južnokorejska agencija Jonhap je izvjestila da se po svemu sudeći radi o balističkoj raketi.

Lansiranje je izvedeno u regionu Kusong, lociranom sjeverozapadno od Pjongjanga, u oblasti gdje je Sjeverna Koreja ranije testirala raketu srednjeg dometa koju, kako se vjeruje, razvija.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u intervjuu za Rojters krajem aprila upozorio da je moguć "veoma, veoma ozbiljan konflikt" sa Sjevernom Korejom, ali da bi on više voleo diplomatski ishod spora oko raketnog i nuklearnog programa Pjongjanga. Japanski zvaničnici osudili su najnovije lansiranje projektila Sjeverne Koreje.

SAD poziva na oštrije sankcije, Kina na uzdržanost

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Kine Si Đinping izrazili su zabrinutost povodom rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu nakon što je Sjeverna Koreja rano jutros izvela najnoviju raketnu probu, rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Putin i Si, koji su se sastali na margini međunarodnog foruma u Pekingu, "detaljno su razgovarali o situaciji na Korejskom poluostrvu i obje strane su izrazile zabrinutost zbog razvoja situacije i eskalacije tenzija", rekao je Peskov novinarima, prenosi AFP.

Američki predsjednik Donald Tramp ne može da zamisli da je Rusija "zadovoljna" sa posljednjim raketnim testiranjem Sjeverne Koreje, jer je raketa pala bliže Rusiji nego Japanu, saopštila je Bijela kuća. "Sa projektilom koji je tako blizu ruskom tlu, u stvari bliže Rusiji nego Japanu, predsjednik ne može da zamisli da je Rusija zadovoljna", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters. Kako se navodi, lansiranje rakete je poslužilo kao poziv za sve države da uvedu strožije sankcije prema Sjevernoj Koreji, a američko Ministarstvo finansija razmatra sva raspoloživa sredstva za uskraćivanje svih pristupa međunarodnim finansijskim sistemima toj državi. Kina je pozvala na uzdržanost, i sve strane da ne čine ništa što bi povećalo tenzije, nakon što je Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu. "Relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti jasno su odredile pravila o sjevernokorejskom korišćenju tehnologija balističkih raketa. Kina se protivi relevantnim aktivnostima Sjeverne Koreje koji su u suprotnosti sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova dostavljenom Rojtersu. Ministarstvo je dodalo i da je trenutna situacija na poluostrvu složena i osjetljiva, kao i da bi sve strane trebale da se uzdrže i ne čine ništa što bi dalje pogoršalo regionalne tenzije. Japanski premijer Šinzo Abe kazao je da su ministri spoljnih poslova Japana i Južne Koreje telefonom razgovarali o najnovijim raketnim probama Sjeverne Koreje, kao i da je savjetnik za bezbjednost Japana razgovarao sa svojim američkim kolegom. "Nastavićemo da blisko sarađujemo sa SAD i Južnom Korejom, kao odgovor na situaciju sa Sjevernom Korejom", rekao je Abe. Novoizabrani predsjednik Južne Koreje Mun Džae In najoštrije je osudio najnoviju raketnu probu Sjeverne Koreje koja predstavlja "jasno kršenje" rezolucija SB UN. Mun koji je prvi put predsjedavao južnokorejskim Savjetom za nacionalnu bezbjednost, održanu povodom raketne probe, rekao je da žali zbog najnovije provokacije Pjongjanga koja se dogodila svega nekoliko dana nakon izbora nove južnokorejske administracije. "Predsjednik je kazao da Južna Koreja ostaje otvorena za mogućnost dijaloga sa Sjevernom Korejom, a to će biti moguće samo ako Sjeverna Koreja promijeni stav", rekao je portparol predsjednika. Američka pacifička komanda potvrdila je da je Sjeverna Koreja izvela još jednu raketnu probu blizu Kusonga, kao i da je raketa pala u Japansko more. Raketa je dostigla visinu od 2.000 kilometara i letjela je 30 minuta prije nego što je pala u more između Sjeverne Koreje i Japana, naveo je japanski ministar odbrane.

Bonus video: