Čelsi Mening u srijedu na slobodi, Snouden: "Progovorila o istini koja je kasnije spasila živote"

"Želim taj neopisivi osjećaj povezanosti sa ljudima i prirodom opet, bez bodljikave žice. Želim da mogu da zagrlim svoju porodicu i prijatelje. I plivanje – želim na plivanje", kaže ona
0 komentar(a)
Čelsi Mening, Foto: Reuters
Čelsi Mening, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2017. 16:00h

Nakon sedam godina provedenih iza rešetaka Čelsi Mening će se u srijedu naći na slobodi, piše britanski "Gardijan", a prenosi B92.

Meningova navodi da se raduje "što će ponovo udahnuti topli proljećni vazduh".

"Želim taj neopisivi osjećaj povezanosti sa ljudima i prirodom opet, bez bodljikave žice. Želim da mogu da zagrlim svoju porodicu i prijatelje. I plivanje – želim na plivanje", kaže ona.

Tim povodom "Gardijan" je stupio u kontakt i sa najpoznatijim zviždačem na svijetu – Edvardom Snoudenom koji kaže da je Meningova "ostavila iza sebe bezbjednost tišine kako bi progovorila o istini koja je kasnije spasila živote".

Čelsi Mening (29), transrodna osoba u američkoj vojsci, odležala je skoro sedam godina u vojnom zatvoru Fort Levenvort, nakon što je osuđena da je objavila preko 700.000 povjerljivih podataka, video snimaka, diplomatskih prepiski i izvještaja Vikiliksu 2017. godine, što je bila najveća objava takvih podataka u istoriji SAD.

Njen slučaj postao je fokus debate o tajnovitosti vlade i postao je razlog okupljanja pristalica građanskih sloboda, koji su kaznu vidjeli kao previše strogu i kao način da se uzbunjivači zastraše od otkrivanja vladinih tajni.

Meningova je rođena kao muškarac, javnosti je prvobitno bila poznata kao redov prve klase američke Vojske Bredli Mening, a nakon suđenja za špijunažu, Meningova se prvi put izjasnila kao žena.

Meningova je ranije rekla da je objavila povjerljive informacije zbog transparentnosti i odgovornosti. Do sada je pokušala da se ubije dva puta i teško se nosila kao transrodna žena u vojnom zatvoru za muškarce.

U svom saopštenju Meningova navodi da se u zatvoru suočila sa periodima koje je provela u samici i za ograničenom zdravstvenom njegom.

Obama ju je pomilovao u jednoj od posljednjih njegovih odluka odluka na funkciji predsjednika SAD. Poslije te odluke povela se priča i o pomilovanju Snoudena koji se već godinama nalazi u izgnanstvu u Rusiji. Međutim, Obama je izjavio da će do toga teško doći jer Snouden nije prošao kroz pravosudni sistem SAD, odnosno nisu mu sudili kao Meningovoj.

Bonus video: