Pleme šokirano povlačenjem: Princ Filip sin planinskog boga na ostrvu Vanuatu

Tamošnji mještani svakodnevno se mole 95-godišnjem princu, tražeći njegov blagoslov usjeva banana i slatkog krompira koji održavaju u životu njihovu siromašnu, ali održivu zajednicu
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2017. 11:33h

Pleme na ostrvu Vanuatu u subotu je ostalo zaprepašćeno kad je saznalo da se čovjek kojem su se molili kao sinu lokalnog planinskog božanstva više neće vratiti na njihovo tihookeansko ostrvo.

Povlačenje britanskog princa Filipa iz javnog života već je u četvrtak objavljeno u svim medijima, ali njegovi najodaniji i najudaljeniji obožavatelji na tihookeanskom ostrvu tek su u subotu čuli tu vijest, prenosi Hina.

Britanski princ koji je objavio da se više neće pojavljivati na javnim događanjima, sa ili bez supruge kraljice Elizabete II, dio je svakodnevnog života u selu Junanen na ostrvu Tana.

Tamošnji mještani svakodnevno se mole 95-godišnjem princu, tražeći njegov blagoslov usjeva banana i slatkog krompira koji održavaju u životu njihovu siromašnu, ali održivu zajednicu.

"Ako on jednog dana dođe, ljudi neće biti siromašni, neće biti bolesti i dugova, a vrt će rasti jako dobro", otkrio je vođa sela Džek Malija preko prevodioca, sjedeći u takozvanom Nakamalu, tradicionalnom okupljalištu plemena u kojem muškarci tokom noći piju opojno piće kavu-kavu.

Mještani imaju nekoliko fotografija princa, uključujući onu iz 1980. na kojoj obučen u odijelo drži palicu koju su mu ostrvljani izradili i poslali u London.

"Princ Filip rekao je da će nas jednog dana posjetiti", poručuje Malija.

"Mi i dalje vjerujemo da će on doći, a ako to ne učini, ove fotografije koje držim... ne znače ništa", dodao je.

Prema ostrvskoj legendi, sin boga planine bijele kože putuje morima kako bi pronašao bogatu i moćnu ženu za ženidbu. Antropolozi vjeruju da je Filip postao povezan s tom legendom šezdesetih godina kad je Vanuatu bila englesko-francuska kolonija poznata pod imenom Novi Hebridi.

Pleme je tada najvjerovatnije vidjelo portrete Filipa i kraljice u vladinim kancelarijama i policijskim stanicama koje su vodili kolonijalni službenici, a vjerovanje se pojačalo posjetom kraljevskog para Novim Hebridima 1974. godine.

Galerija

Bonus video: