Republikanci skeptični povodom zamjene Obaminog zdravstvenog sistema

Usvajanje predloga zakona u Zastupničkom domu je ključni korak prema ispunjavanju Trampovog obećanja iz kampanje i nastojanja republikanaca da sruše zakon bivšeg demokratskog predsjednika
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2017. 08:31h

Republikanski senatori skeptični su povodom predloga zakona kojim se poništava veći dio Dostupnog zdravstvenog osiguranja, tzv. Obamaker (Obamacare), koji se zamjenjuje novim zdravstvenim planom koji su usvojili članovi njihove stranke u američkom Zastupničkom domu, javlja BBC.

Taj predlog zakona doveo je stranku predsjednika Donalda Trampa korak bliže ukidanju Obaminog zdravstvenog plana, ali će vjerovatno biti zatrpan amandmanima u Senatu, prenosi Hina.

Jedan republikanski senator rekao je da će konačna verzija biti "gotovo nemoguća".

Demokrate upozoravaju da će taj predlog zakona ukinuti zdravstveno osiguranje milionima Amerikanaca.

Sa 217 glasova "za" i 213 protiv, republikanci su osigurali dovoljnu potporu da proguraju predlog zakona u Zastupničkom domu u četvrtak, pa ga sada šalju na razmatranje u Senat. Nijedan demokratski zastupnik nije glasao za predloženi zakon.

Usvajanje predloga zakona u Zastupničkom domu je ključni korak prema ispunjavanju Trampovog obećanja iz kampanje i realizaciji sedmogodišnjih nastojanja republikanaca da sruše zakon bivšeg demokratskog predsjednika Baraka Obame. No, pred predlogom zakona su sada nove poteškoće u Senatu gdje će biti teško dobiti potporu republikanaca.

Nekoliko republikanskih kongresmena, koji su glasali za predlog zakona, priznalo je da ga nisu ni pročitali.

Tramp je rekao za Obamaker da "ne funkcioniše, a nije ni dostupan", dok je Obamina administracija tvrdila da je njime zdravstveno osiguranje prošireno na 20 miliona Amerikanaca koji ga nisu imali.

Senator Džon Baraso izjavio je da će u Senatu biti "puno amandmana" na predlog novog zakona.

Republikanci se nadaju da će ga uspjeti progurati u Senatu, gdje imaju tanku većinu od 52 naspram 48.

Bonus video: