Venecuela: Maduro naredio povećanje minimalne zarade, opozicija odbila da papa Franjo posreduje

Radnici sa najnižom zaradom sada će, uz subvencije za hranu, imati plate oko 200.000 venecuelanskih bolivara mjesečno, što je oko 45 eura na crnom deviznom tržištu
0 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2017. 14:00h

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je povećanje minimalne zarade u toj zemlji za 60 odsto, koje će danas stupiti na snagu, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Radnici sa najnižom zaradom sada će, uz subvencije za hranu, imati plate oko 200.000 venecuelanskih bolivara mjesečno, što je oko 45 eura na crnom deviznom tržištu.

To je treća odluka o povećanju plata u 2017. godini, i odnosi se na vladine službenike i vojsku, a donijeta je mjesec dana pošto su počeli protesti u Venecueli, koji su ponekad nasilni.

Politički analitičari ocjenjuju da bi danas kada je Međunarodni dan rada, 1. maj moglo da dođe do nemira pošto je opozicija najavila proteste, a pristalice vlade kontra-proteste.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo ponudio je da posreduje između Madurove vlade i njegovih protivnika, ali je to opozicija odbila, navodi BBC.

Gotovo svakodnevne demonstracije organizuju se u Venecueli već nedjeljama, od kada je Vrhovni sud donio odluku, koju je kasnije opozvao, da preuzme ovlašćenja parlamenta, a u sukobima s policijom poginulo je najmanje 20 ljudi.

Bonus video: